Löysin tämän ensimmäisen suomenkielisen painoksen Tintti Afrikassa albumista (vuodelta 1978) ilmaiseksi kierrätyshyllystä. Joku oli päällystänyt albumin kuviomuovilla ja kun revin muovin irti peittämästä kansikuvaa, kävi vähän ikävästi ja kansista lähti muovin mukaan osia kuvista :( . No tärkeintä että muuten albumi on OK.

photo vanhoja kirjoja 695_zpsbasq6lqf.jpg

Kongolainen Bienvenu Mbutu vaati vuonna 2007 Belgian kauppaoikeudessa kirjan myynnin kieltämistä rasismiin vedoten. Belgialainen tuomioistuin kuitenkin totesi ettei alunperin vuonna 1946 julkaistua kirjaa ole tarkoitettu rasistisen vihan yllyttämiseen vaan teos syntyi aikana jolloin kolonialistiset ajatukset olivat vallitsevia. Kirja yritettiin kieltää myös Ruotsissa samasta syystä. Se meinattiin poistaa myös Tukholman kirjastosta, mutta kirjastosta poistamispäätöstä vastustettiin niin kovasti että kirja jäi lopulta hyllyyn.

Kuvaa klikkaamalla, saat sen suuremmaksi!!!

photo rasismia2_zpsyzs8glpw.jpg

(Hergé: Tintti Afrikassa, 1978)

 

Kirja on Wikipedian mukaan aiheuttanut järkytystä myös eläinten huonolla kohtelulla. Suomalaisesta uusintapainoksesta on kuulema poistettu tämä kohtaus, jossa Tintti räjäyttää sarvikuonon poraamalla sen selkään reiän ja panostamalla sen dynamiitilla ja korvattu kohtauksella jossa Tintti ottaa sarvikuonosta vain valokuvia...

photo vanhoja kirjoja 727_zpsafwchmth.jpg

(Hergé: Tintti Afrikassa, 1978)

 

Lähteitä:

Tintti Afrikassa halutaan kieltää Iltasanomat 30.9.2011

Belgialaisoikeus päätti: Tintti Afrikassa ei ole rasistinen Helsingin sanomat 13.2.2012