Lastenohjelma-leimastaan huolimatta Fragglit-sarja sopii myös aikuisille ihan yhtä hyvin kuin lapsillekin. Tällä hetkellä sarjasta on Ruudussa 24 suomenkielistä jaksoa, kannattaa käydä katsomassa. Kaiken kaikkiaan sarjaa on 1980-luvulla tehty 96 jaksoa, toivottavasti ne tulevat kaikki Ruutuun nähtäväksi =). Sarjan tekijä on Jim Henson, joka on tehnyt myös Muppetit. Lapsena suosikkihahmoni olivat Matkaaja-Matt ja Tunkio.

 

Fragglit

Fragglit asuvat maan alla Fraggliluolassa.

"Tänään suotta surra ei, soikoon musiikki, Fraggliluolassa!"

photo 9_zps23e7ddb0.png

 

 

Ensimmäisessä jaksossa Matt saa Fraggliluolaston perusteellisen tutkimuksen valmiiksi ja lähtee "ulkoavaruuteen" eli tutkimaan Fraggliluolan ulkopuolista maailmaa.Silloin hänestä tulee Matkaaja-Matt. Matkaaja-Matt lähettää joka jaksossa kortin tutkimusmatkoiltaan. Näissä korteissaan hän kertoo hauskoja havaintojaan ulkoavaruuden tyhmien olentojen (ihmisten) tavoista.

Eräässä kortissa Matkaaja-Matt kirjoittaa: "Löysin suuren aarteen mutta menetin samantien. Käveleskelin eräässä paikassa, johon monet tämän maailman Tyhmät oliot kerääntyvät. Yllättäen huomasin erään olion pudottavan jotakin. Kiiruhdin katsomaan ja tein hämmästyttävän löydön. Kirkasvärisen säiliön sisällä oli kylmä kivi. Se kimalsi kuin timantti. Ilmeisesti kivessä piili hyvin voimakas taika. Panin kylmän kiven kiireesti taskuuni ja lähdin etsimään sen omistajaa. En löytänyt taikuria, joka sen pudotti. Menin hiljaiseen nurkkaan tutkimaan ihmekiveä uudestaan. Joku oli varastanut kylmän taikakiven. Taskussani oli pelkkää vettä. Näin opin että tässä maailmassa on kylmiä taikakiviä, jotka itkevät jos ne varastetaan".

(Kylmä taikakivi oli siis oikeasti jääpala lasissa).

Eräässä kortissaan Matkaaja-Matt kertoo tutustumisestaan joukkoliikennejärjestelmään. (Hän meni siis vuoristorata-ajelulle).

photo matkaaja-mattvuoristorata_zps53df2a48.jpg

Vuoristoradan hurjan kyydin jälkeen Matkaaja-Matt aikoo vastedes liikkua vain omin jaloin.

Kerättyään laukullisen rahoja 4 kuukauden ajan Matkaaja-Matille viimein selvisi mihin rahoja tarvitaan ja niinpä hän kaatoi laukullisen rahaa suihkulähteeseen (hän näki miehen heittävän kolikon suihkulähteeseen ja mies kertoi että niin on tapana tehdä).

Matkoillaan Matt tapaa myös kiiltäviä olentoja jotka tervehtivät häntä sanomalla tööt-tööt-tööt.

photo autot_zpsfe3f7930.jpg

Englanninkielisiä Matkaaja-Matin postikortteja

 

Gobo

Gobo on Matkaaja Matin veljenpoika. Fraggleista rohkein. Aina välillä Goboa kyllästää hänen sedältään "perimä" sankarin rooli, mutta silti hän ei koskaan jätä muita fraggleja pulaan. Hakee setänsä lähettämät kortit Tohtorin verstaasta.

 

Vempi

Vempi ei osaa päättää mitään, haluaa olla joka asiassa mieliksi kaikille ja on aina kaikista asioista samaa mieltä kaikkien kanssa.

Vempi: "Sopii minulle jos sopii sinulle".

Gobo: "Sinun kanssasi olisi vaikea riidellä, Vempi".

Vaikka muut fragglit pitävät Vempistä, on hän "vempulointinsa" takia myös toisten kynnysmatto, ainoa fraggli, jonka nenälle Buuber voi ripustaa vaikka sukan kuivumaan pyykkinarun katketessa.

photo vempi_zpsa40c2204.jpg

 

Vempin ja Gobon asunto

Vempi ja Gobo asuvat yhdessä.

photo asuntoa2_zpscf25d45e.jpg

Gobolla on alasänky ja Vempillä yläsänky.

photo asuntoa3_zpsdc084c95.jpg

 

Buuber

Buuber on intohimoinen pyykinpesijä ja erittäin taikauskoinen. Esim. nähdessään kivikkokasvin hän laittaa nenän tukkoon ja sanoo taikasanat "rikka rakka rikka rakka", hänellä on onnenkukkaruukkuja, joita hän hakkaa petojen karkoittamiseksi ja erilaisia onnenesineitä, joita hän saa Tunkiolta.

 

Moki

Moki on taiteilija (maalaa, runoilee). Mokin varsinainen työ on kuitenkin retiisien kerääminen Corgien puutarhasta.

 

Red

Red on mestari uimahypyissä ja liukumisessa. Red haluaa selviytyä aina kaikesta itse. Esiintyessään Mokin näytelmässä prinsessana Moki antaa hänelle vuorosanat: "Tiedän että prinssi tulee avukseni". Red ei ole vuorosanoihin tyytyväinen: "Ei prinssiä, pelastaudun itse!" ja niin hän heittäytyy alas lianin varassa.

Redin salaisuus (jonka vain Buuber tietää) on että hän pelkää joskus vaikka esittää aina rohkeaa.

 

Fragglien työt

Jokaisen fragglin pitää tehdä 30 minuutin työviikko. Esim. Mokin tehtävä on kerätä retiisejä, Buuberin pestä pyykkiä ja Gobon hakea posti.

Vempi: "Nautitko todella 30 minutin työviikostasi?"

Moki: "Voi kyllä, Saatanpa toisinaan tehdä pari kolme minuttia ylitöitäkin, huvinvuoksi".

 

Pappa Gorgi ja Mamma Gorgi

Pappa Gorgi ja Mamma Gorgi

photo 1_zps92872ff1.png

 

Pappa ja Mamma Gorgi nimittävät itseään "maailmankaikkeuden hallitsijapariksi", mutta heitä harmittaa se ettei heillä ole yhtään alamaisia.

Pappa Gorgi: "Olen maailmankaikkeuden kuningas, eikä kukaan välitä siitä pennin vertaa."

Junior Gorgi: "Antaisin pennin jos minulla olisi, mutta olen tyhjätasku".

Pappa Gorgi: "Et ymmärrä poika, kuningas tahtoo uskollisia alamaisia. Kansan pitäisi tervehtiä kuningastaan. Kansa huutakoon Huraa!"

Junior Gorgin vangitsema Vempi ryhtyy Pappa Gorgin ja Mamma Gorgin alamaiseksi koska Gorgit niin tahtovat ja Vempihän on aina samaa mieltä kuin muut. Pappa Gorgi ja Mamma Gorgi ovat onnessaan alamaisestaan. Mutta lopulta Vempi tajuaa ettei halua olla Gorgien orja.

 

Junior Gorgi

Poikaansa Junioria Pappa Gorgi nimittää "tyhmäksi tolvanaksi". Junior Gorgin tehtävänä on hoitaa linnan puutarhaa ja myös vartioida linnaa, sekä välillä madella nöyränä alamaisena isänsä ja äitinsä edessä.

Junior Gorgi yrittää aina saada fraggleja kiinni erilaisilla ansoilla tai nuijimalla nuijallaan, kun nämä tulevat heidän puutarhaansa. Fragglien on pakko käydä Gorgien puutarhassa, koska heidän oraakkelinsa Tunkio asuu siellä ja myös heidän ruokansa (retiisit) kasvavat vain siellä.

Junior Gorgi ja Gobo (löydätkö Gobon kuvasta?). Gorgit ovat jättiläisiä Fraggleihin verrattuna.

photo 2_zps46344ca7.png

 

Fragglien onneksi Junior on kömpelö ja tyhmä. Kerran Pappa Gorgi vangitsi fragglit pärekorin alla antaakseen ne pojalleen leluiksi mutta unohti sinne. Junior Gorgi istui sitten pärekorin päälle ja fragglit huijasivat häntä puhumalla henkiolennon äänellä.  Junior Gorgi katsahtaa hämmästyneenä alas: "Peppuni juttelee minulle!". Pärekorin henkenä esiintyvät fragglit saivat uskoteltua Juniorille että siltä joka nostaa koria, putoavat korvat päästä. Pappa Gorgin muistaessa vangitsemansa fragglit Junior ei anna hänen nostaa koria vaan istahtaa sen päälle "Istun korin päällä vaikka ikiajat, ettei isini korvat putoa!". Junior on vilustunut ja seuraavaksi pärekorin henki saa Juniorin uskomaan kuolevansa seuraavan kerran aivastaessaaan. Sitten Junior aivastaa, kaatuu maahan ja uskoo olevansa kuollut. Fragglit lähtevät kotikoloaan kohti kun Junior avaa silmänsä: "Olisi mukava huitaista, mutta kun en voi, ei vainaa voi liikkua".

photo kuollut_zps891dcef4.jpg

 

Tunkio

Fragglit uskovat Gorgien puutarhan Tunkion olevan kaikkitietävä oraakkeli ja kysyvät siltä aina neuvoa joka asiaan. Mitä tahansa Tunkio sanoo, fragglit noudattavat hänen ohjeitaan.

photo 8_zps5dea2d78.png

 

Englanninkielisiä videoita Tunkiosta

Kerran Tunkio kyllästyi siihen että fragglit jatkuvasti juoksevat kysymässä häneltä neuvoja joka asiaan, eivätkä ajattele itse. Niin hän lähetti fraggleille unen, jossa neuvoi etsimään viisautta itsestään. Fragglit eivät kuitenkaan ymmärtäneet tätä vaan päättivät valita keskuudestaan yhden, viisaimman Fragglin, jolta muut voivat kysyä neuvoja. He valitsivat viisaimmaksi Mokin, koska tämä oli tehnyt jotain aivan uutta, mitä kukaan muu Fraggli ei ollut aiemmin tehnyt - muotokuvan karvarintaisesta lepakkomadosta! Pian Moki kuitenkin luopui oraakkelin tehtävistä.

 

Rotat Filo ja Falo

Rotat Filo ja Falo asuvat Tunkiolla. Filo ja Falo palvovat ja ylistävät suuremmoista Matami Tunkiota.

 Rotat ilmoittavat tulijoille: "Olet nyt likeellä, hänen roskaisuuttaan, kaikkitietävää, Tunkiota näää!"

photo rotat2_zps3438e8bc.jpg

 

Tohtori ja Sprocket-koira

photo tohtorindashKopio_zpsd5687111.jpg

Tohtori on keksijä ja joka jaksossa hän tekee jonkin mullistavan keksinnön, kuten

miten paistettuun munaan voi ommella napin:

photo munaannappi_zpsf21d6264.jpg

Yhdessä jaksossa Tohtori keksii uudenlaisen laihdutuskuurin: Hän juo pahanmakuista lantuista tislattua diettijuomaa ja syö päälle jäätelöä, leivoksia, keksejä, suklaapatukoita, perunalastuja, pitsaa ja pannukakkuja. Sprocket puolestaan juoksee hänen asioillaan. Dietin lopuksi molemmat käyvät puntarilla, Tohtorille oli tullut 4 kiloa lisää painoa ja Sprocket oli laihtunut 2 kiloa. Tohtori: "En käsitä tätä. Et edes laihduttanut"!

 

Gobon postinhaku

Tohtorin verstaan seinässä on kolo, josta Gobo pujahtaa päivittäin verstaaseen hakemaan postikorttia Matt-sedältään.

photo goboyrittaumlaumlhakeamattsedaumlnkorttiatohtorinasunnostamuttakoirahyoumlkkaumlauml_zpsf8c6325a.jpg

Tohtori ihmettelee miksi hänelle tulee jatkuvasti kortteja, jotka on osoitettu jollekin Gobo Fragglille, ja heittää ne aina paperikoriin. Hän ei ole tietoinen Fragglien olemassaolosta.

Gobo löytää korttinsa roskiksesta:

photo 4_zps69e39361.png

 

Sprocket puolestaan inhoaa Fraggleja.

Gobon ystävät seuraavat Gobon ensimmäistä kortin hakureissua ja pelastavat Gobon "Pedon" (Sprocket-koiran) hampaista.

photo ulkoavaruudensuulla_zpse5cce37e.jpg

Kerran kävi myös niin että Gobon mennessä hakemaan kirjettä Matkaaja-Matilta, Tohtori laudoittikin kulkuaukon umpeen ja Gobo jäi Tohtorin verstaaseen!

photo gobopulassa_zpsf7b9458b.jpg

 

Duuserit

Duuserit ovat ahkeria rakentajia

photo duusereidenrakennelmia_zpsd3165f85.png

 ja Fragglit puolestaan syövät duusereiden herkullisia rakennelmia. Duusereiden rakennelmat on tehty retiisipölystä ja retiisihän on fragglien ruokaa.

photo 10_zpsfa526556.png

 

Kerran Mokista alkoi tuntua pahalta ja väärältä että fragglit tuhoavat ahkerien duusereiden rakennelmat syömällä ne. Mokin ehdotuksesta Fragglit vannoivat valan, etteivät enää söisi duusereiden rakennelmia. Pian Fraggliluolasto täyttyykin duusereiden rakennelmista, eivätkä Fragglit päässeet enää liikkumaan vapaasti. Sitten Moki kuulee duusereiden keskustelun "Duusereiden pitää rakentaa ja pian Fraggliluolassa ei ole tilaa. Fragglit ovat sydämmettömiä. Jos ne eivät syö rakennelmia, meidän on pakko muuttaa tai kuolemme". Tämän kuultuaan Moki vapauttaa fragglit valasta. Hän tajuaa että duusereiden tarkoitus on rakentaa ja fragglien tarkoitus on syödä duusereiden rakennelmat. Eikä siinä ole mitään väärää.

 

Katso tästä Fragglit sarjan ensimmäinen tuotantokausi kokonaan englanniksi!!

1. Jakso Tutustutaan

2. Jakso Vempi kohtaa Gorgit (Suomenkielinen!!)

3. Jakso Red ja vesihyppynäytös

Redin uimahyppynäytös uhkaa epäonnistua kun Tohtori katkaisee veden tulon hetkeksi verstaassaan, jolloin myöskään Fragglien vesialtaaseen ei saada uutta vettä sen tilalle mitä Junior Gorgi otti isänsä kylpyvettä varten (fragglien vesiallas on Gorgien kaivo).  Fragglit pyytävät putkenpaukuttajat apuun, mutta nämäkään eivät saa vettä tulemaan.

Kortissaan Matkaaja-Mat kertoo miten kaksijalkaiset oliot saavat veden suihkuamaan taivaalta sateensuojaksi kutsutun kepin ja vesirituaalin avulla.

photo sateensuoja_zps44bcf5ec.jpg

Gobo kertoo Tohtorin huoneessa olevasta sateensuojasta ja hakee sen. Samanaikaisesti kun Putkenpaukuttaja hakkaa putkia sateenvarjolla Tohtori avaa venttiilin ja vesi alkaa taas virrata putkista myös Fragglien altaaseen.

4. Jakso Buuberin hattu

5. Jakso 30 minuutin työviikko

6. Jakso Johdatteleva Jon

7. Jakso Vaihtaisin osia

8. Jakso Hirmuinen tunneli

9. Jakso Kadonneen aarteenetsijät

10. Jakso Gobon matka  

11. Jakso Häntää tiikeristä, sarvea sonnista

12. Jakso Valosormi

13. Jakso Rakastunut Vempi

14. Jakso Haaste

15. Jakso En välitä

16. Jakso Kuun vangitsijat

17. Jakso Loukussa

18. Jakso Minstrelit

19. Jakso Puutarhasuunnitelma 

20. Jakso  Suuri retiisinälkä

21. Jakso Gobon löytö

22. Jakso Mokin hautajaiset

23. Jakso Sinikallion peto

24. Jakso Uusi Tunkio on syntynyt

 

Katso myös postaukseni Fraggleista kertovista kirjoista!