Marjatta Kurenniemi oli alunperin kirjoittanut Pau nimisen tytön seikkailuista, mutta kustantaja oli vaatinut Kurenniemeä muuttamaan kirjan päähenkilön pojaksi sillä 1950-luvulla ei pidetty sopivana että tyttö joutui hurjiin seikkailuihin.

photo vanhoja kirjoja 1200_zps3kadyg7g.jpg

Paulla on niin paha keuhkokuume ettei hän jaksa muuta kuin maata sängyssä katselemassa huoneensa kukkatapettia ja tauluja. Kun unen ja valveen rajamailla tarpeeksi tuijottaa tapettia voi päästä Kuinka Kum-Maa maahan. Täytyy vain sanoa taikasanat "Kuinka kummaa, kuinka kummaa, yksi pelistä pois, niin kuin ois". Silloin Pau muuttuu kaksiulotteiseksi samoin kuin kuvat paperissa. Kuinka Kum-Maa maassa Pau ystävystyy prinsessa Lilaloon (Paun huoneen tapetissa oleva kukka) ja prinssi Haakonin (Paun huoneessa olevan taulun kuvassa) kanssa.

photo vanhoja kirjoja 1201_zps2cbdkuqx.jpg

(Maija Karman kuvitusta Marjatta Kurenniemen satuun Kuinka-Kum-Maa on kaikkialla, 1954)

Paun huoneessa oleva Albert Edelfeltin taulu kuningatar Blankasta ja prinssi Haakonista on tämä:

Mother_and_Child_by_Edelfelt.jpg

(kuva Wikipediasta)

Taulumetsässä odottaa seikkailu....

photo vanhoja kirjoja 1206_zpsmdx4g0nh.jpg

(Maija Karman kuvitusta Marjatta Kurenniemen satuun Kuinka-Kum-Maa on kaikkialla, 1954)

Kuinka Kum-Maa massa Pau tapaa myös mm. Kattovaarin (katossa oleva ruskea oksanjälki), herra Oksasen (Paun vaatekaapin ovessa oleva oksakuvio) ja Nappulavuoren noidan (asuu valokatkaisijassa).

Aina välillä Paun vanhemmat tulevat lääkitsemään lastaan ja silloin Paun on palattava takaisin sänkyynsä ja kolmiulotteiseksi. Tämä tapahtuu sanomalla taikasanat "pulleroksi, palleroksi, pimpelipom. Kuinka kummaa kuinka kummaaa kaikkialla on".

Kuumehouruissa Pau heitti kerran lääkkensä seinään ja tästä lääketahrasta syntyi Kuinka Kum-Maa maahan hurja rosvopäällikkö Krumbus, joka rosvojoukkonsa Risa-Roopen (repeytynyt tapetti), Nurkkalukin (patterin takana asuva hämähäkki) ja Sarana-Saaran (Paun huoneen narisevat ovensaranat) kanssa ryösti prinsessa Lilaloon puolisokseen. Paun huoneessa olevien satukirjojen prinssit olivat liian kiireisiä pelastamaan Lilaloota joten Pau piirsi prinssi Hassun-Hauskan taistelemaan rosvoja vastaan. Paun nukkuessa hänen äitinsä siivosi lääkketahran seinästä, korjasi tapetissa olleen repeämän ja öljysi oven saranat, ja niin katosivat kaikki pahiksetkin.