En tiedä saako nykyisinkin, mutta 90-luvun puolivälin tienoilla haettiin aina huoltoasemilta ilmaisia joulukalentereita. Pari ainakin on säilynyt.

Leijonakuningas joulukalenteri:

photo 89_zps0c491f6e.png

 

Kalenterin takana oli kerrottu tarinan juoni.

photo 92_zpsc0e1ba2a.png

 

Toinen huoltoasemalta saatu on Pocahontas-kalenteri:

photo 90_zpsadbb5d4a.png

photo 91_zps7fadefdc.png

 

 

Ilmaiskalenteri virvoitusjuomavalmistajilta. En muista mistä tämän olen saanut, mutta veikkaisin tänkin olevan 90-luvun puolivälin tienoilta:

photo 93_zps0ca8f10f.png

 

Pienempänä 80-luvulla minulla oli suklaakalentereita. Niissä oli ihanan makuista suklaata ja väritön kuva. Suklaakalentereiden luukuista löytyvät kuvat olivat varmaan koko 80-luvun ajan niitä samoja, ainoastaan kalenterin iso kuva vaihtui. Näiden kalentereiden takaosassa oli muistaakseni usein joku askartelutehtävä, joten kun kaikki luukut oli avattu niin leikkelin askartelutehtävät jouluaattona.

80-luvun loppupuolella minulla oli myös soiva joulukalenteri! Muistaako kukaan semmoista? En muista enää edes minkä kappaleen se soitti, mutta veikkaisin "kiliseee kilisee kulkunen". Sitäkään en muista että miten kalenteri laitettiin soimaan.

 

Tv-joulukalentereita, joista ei ole videota

Vuonna 1986 joulukalenteri kertoi mahdottomien asioiden arkistosta. Kertojana Kosti Kotiranta. Ei muistikuvia, mutta luulen että muistaisin jos näkisin pätkiä ohjelmasta.

Vuonna 1989 joulukalenteri kertoi kalastaja Rikusta ja parturi Pepasta. Muistan katsoneeni mutta muistikuvat ovat tosi hämäriä. Olisikohan ollut niin että saivat jostain tehtävistä palkkioksi joka päivä erilaisen piparin jonka ripustivat sitten joulukuuseen? Johanna muisteli kommentoinneissa että palkintopiparin antoi joulukuusessa asuva noiduttu pöllö, joka loppujaksossa muuttui kauniiksi naiseksi kun kaikki tehtävät oli suoritettu.

photo 239_zps294ebcbe.png

(Kuva: YLE)

Vuonna 1991 joulukalenteri kertoo Tomfoi-tontusta, joka keksii tarinoita arestikopissa. Muistan hämärästi katsoneeni.

Vuoden 1995 joulukalenteria en katsonut, koska inhosin Pommia ja Gommia, mutta näiden ystäville vinkiksi että Yle Shopista voi ostaa vuoden 1995 Pommi ja Gommi joulukalenterin DVD:nä.

photo 141_zps24b9dac5.png

photo 140_zps2110a8f1.png

 

Vuonna 1998 oli Tohelon ja Torvelon joulukalenteri. Katsoin pari jaksoa ja oli mielestäni tyhmin joulukalenteri ikinä. Tosin olin jo 16-vuotias etttä voi johtua iästä. Tunnarissa laulettiin muistaakseni "Tohelo ja Torvelo, Tohelo ja Torvelo, ___ parivaljakko". En muista mikä sana tuohon viivan paikalle tulee.

photo 238_zpsdcb0792b.png

(Kuva: YLE)

Lähde