photo Vanhoja kirjoja 138_zps2expxzae.jpg

 

Kuvia klikkaamalla saat ne suuremmaksi!

Kultasiskoni kirja kertoo Liisasta, jolla on salainen kaksoissisko nimeltä Ylva-Lii.  Edes Liisan äiti ei tiedä Ylva-Liista, sillä heti synnyttyään Ylva-Lii juoksi ruusupensaan alle piiloon, eikä äiti ehtinyt nähdä häntä! Vain Liisa pääsee ruusupensaan¨(salikonin) alla olevasta salaisesta aukosta Kultaiseen saliin, jossa Ylva-Lii on kuningatarena!

(Astrid Lindgren: Kultasiskoni,1974, kuvitus: Hans Arnold, suomennos: L. Aro)

 

photo Vanhoja kirjoja 145_zpsupuzo0hv.jpg

(Astrid Lindgren: Kultasiskoni,1974, kuvitus: Hans Arnold, suomennos: L. Aro)

Ruusupensaan alaisessa maailmassa siskoksilla on myös omat hevoset joilla he käyvät ratsastamassa ja lemmikkinä kaksi villakoiraa ja paljon suloisia pupuja...

photo Vanhoja kirjoja 146_zpsosukfcet.jpg

(Hans Arnoldin kuvitusta Astrid Lindgren satuun Kultasiskoni, 1974)

Oliko tämä kaikki Liisan mielikuvitusleikkiä vai oliko Ylva-Lii oikeasti Liisan synnytyksessä kuollut kaksoissisko, joka oli kaikessa hiljaisuudessa haudattu ruusupensaan alle? Kummin sinä tulkitset tarinan jos se on sinulle tuttu? Ottaen huomioon kirjan kirjoittajan, tulkitsen tarinan itse jälkimmäisellä tavalla, sillä Astrid Lindgren on muissakin saduissaan kertonut kuoleman jälkeisestä elämästä esim. Veljeni Leijonamieli kertoo veljesten kuoleman jälkeisestä elämästä Nangijalassa. Saduilla on paljon muutakin yhteistä esim. hevoset. Kultasiskoni tarina eroaa siitä kuitenkin siinä mielessä ettei Liisa ole kuollut mutta ehkä kaksosten välinen side on niin voimakas että Liisa pääsee vierailemaan kuolemanjälkeisessä maailmassa siskonsa luona?

Tulkintani tarinan lopusta on että Liisa kasvaa isoksi tytöksi ja hänen maailmankuvansa muuttuu realistiseksi. Tähän asti jokaisella aukeamalla vilisseet mielikuvitusolennot yhtäkkiä katoavat ja loistavat poissaoloaan kirjan viimeisellä aukeamalla. Ruusupensas kuihtuu ja tunneli sen alla sulkeutuu. Ylva-Lii on kuollut, eikä hänen luokseen enää realistiseksi muuttuneessa maailmassa pääse.