Intiaanipoika Yakari ja hevosensa Pieni Ukkonen

photo yakarimajavienmailla1983031_zps177554f3.jpg

Yakari-sarjakuvia on suomeksi ilmestynyt 8 albumia: Yakari (1983), Yakari ja valkoinen biisoni (1983), Yakari majavien mailla (1983), Yakari ja Nanabozo (1983), Yakari ja harmaakarhu (1984),  Yakari Pienen Ukkosen salaisuus (1984), Yakari ja muukalainen (1985) ja Yakari susien mailla (1985).

Nämä albumit ovat visuaalisesti todella upeita katseltavia ja myös juoni on mielenkiintoinen. Vaikka nämä lastensarjakuvia onkin, niin mielestäni näiden lukemisesta voi lapsenmielinen aikuinenkin nauttia, ainakin itse tykkään vieläkin näistä. Nämä tähän kirjoittamani juonikuvaukset ovat tosi pelkistettyjä, juonessa on paljon mielenkiintoisia käänteitä ja hauskoja kohtauksia.

***

photo vanhatkirjatjayakari277_zpsc97ae00b.jpg

Suuri Kotka ilmestyy Yakarille unessa ja kehoittaa Yakaria pyrkimään tulemaan kaltaisekseen. Mutta mitä se tarkoittaa? Pitäisikö Yakarin lentää kuin kotka, vai metsästää kuin se vai?

photo vanhatkirjatjayakari280_zpse1096be6.jpg

(Kuva sarjakuva-albumista Derib: Yakari, 1983)

Aikuiset intiaanit lähtevät pyydystämään villihevosia (mustangeja) kesyttääkseen ne, muu lauma saadaan kiinni, mutta ovela Pieni Ukkonen pääsee pakenemaan.

Myöhemmin vuorilla Yakari näkee Pienen Ukkosen, joka on juuttunut jalastaan kiinni. Yakari irrottaa jalan ja päästää Pienen Ukkosen menemään. Sitten Suuri Kotka ilmestyy uudelleen Yakarille ja kertoo että päästämällä ponin vapaaksi Yakarista oli tullut Suuren Kotkan kaltainen. Suuri Kotka antaa Yakarille kyvyn puhua eläinten kanssa ja yhden sulkansa ja kertoo olevansa Yakarin toteemi, suojelija. Ylpeänä Yakari menee näyttämään kotkansulkaa muille intiaaneille, mutta nämä ottavat sulan pois, heidän mielestään Yakari ei ole tehnyt mitään urotekoa ansaitakseen sulkaa.

Suuri Kotka johdattaa Yakarin erämaahan. Lopulta Yakari näkee mustangilauman, joukossa on myös Pieni Ukkonen. Pieni Ukkonen suostuu ottamaan Yakarin selkäänsä, mutta ohjaksia ja satulaa se ei anna laittaa itselleen. Sitten Yakarin intiaaniheimo näkee hänet ratsastamassa Pienellä Ukkosella ja antavat kotkansulan takaisin.

***

photo vanhatkirjatjayakari303_zpse53be5ee.jpg

 Yakarin heimo lähtee muuttomatkalle biisoneita vastaan, mutta niistä ei löydy jälkeäkään. Yakari näkee unta, joka paljastaa hänelle biisoneiden olinpaikan.

photo vanhatkirjatjayakari313_zpsa7a2d6bd.jpg

(Kuva sarjakuva-albumista Derib: Yakari ja valkoinen biisoni, 1983)

Unessa biisonit löytyvät autiomaan takaa ja ne lähtevät seuraamaan Yakaria. Seuraavana päivänä Yakari näkee ratsastusretkellään samanlaiset sarvet kuin unessa ja ratsastaa niiden ohi autiomaahan.  Pieni Ukkonen on vähän epäuskoinen että autiomaasta voisi löytyä biisoneita, mutta luottaa kuitenkin Yakarin uneen. Pitkän matkaa autiomaassa kuljettuaan molemmat ovat kuumissaan ja janoisia. Juuri kun he ovat luovuttamaisillaan, he näkevät Suuren Kotkan, joka  kertoo että heidän pitää jaksaa jatkaa matkaa vielä huomiseen. Seuraavana päivänä Yakari löytääkin biisonit.

Biisoneiden johtaja, Valkoinen Biisoni, ymmärtää intiaanien tarvitsevan heitä syödäkseen. Aivan kuten Yakarin unessa, biisonit seuraavat häntä ja Pientä Ukkosta, ja metsästäjät pääsevät aloittamaan biisoninmetsästyksen.

***

photo yakarimajavienmailla1983001_zps168b01c8.jpg

Yakari ja Pieni Ukkonen tutustuvat joella ahertaviin majaviin mm. äksyyn työnjohtaja Tuhatkitaan, taiteilija Hammas-Hammas majavaan joka salaa veistää puista taideteoksia ja Vuoteenpohjaan joka on todellinen unikeko. Seuraavana päivänä Yakari ottaa ystävänsä Sateenkaaren mukaan padolle. Padolla majavat kertovat Yakarille että vilkas majavapoika Lehmus on kadonnut ja Yakari lähtee etsimään Lehmusta. Sateenkaari on ihan ihmeissään kaikesta, koska hänhän ei ymmärrä eläinten kieltä. Yakari paljastaa Sateenkaarelle osaavansa kaikkien eläinten kieltä, mutta se on salaisuus. Yakari esittelee Sateenkaarelle myös toteeminsa Suuren Kotkan, joka neuvoo Yakarille miten löytää Lehmuksen. Suuren Kotkan kehoituksesta Yakari hyppää suinpäin maan alle virtaavaan joenhaaraan ja löytää sieltä Lehmuksen.

photo yakarimajavienmailla1983025_zpsb7798815.jpg

(Kuva sarjakuva-albumista Derib: Yakari majavien mailla, 1983)

 

***

photo yakarijananabozo1983001_zpsf14d4ade.jpg

Yakari menee karhukalliolle tapaamaan ystäväänsä Sateenkaarta. Sateenkaaren sijaan hän löytää valtavan suuren taikurijäniksen, Nanabozon. Nanabozo kertoo olevansa Sateenkaaren toteemi. Nanabozo kertoo antaneensa Sateenkaarelle taikamokkasiinit, jotta tämä pääsisi katsomaan valkoisia karhuja valkoiseen maahan josta eräs kulkuri oli kertonut intiaaneille, ja nyt Sateenkaari oli kadonnut! Nanabozo taikoo itsensä ja Yakarin välillä jättiläisiksi ja välillä pikkiriikkisiksi (jolloin pystyvät esim. lentämään perhosen selässä).

photo yakarijananabozo1983014_zps62b5f4bb.jpg

(Kuva sarjakuva-albumista Derib: Yakari ja Nanabozo, 1983)

Erehymätön nuoli  johdattaa heidät pitkän taivalluksen päätteeksi Sateenkaaren luo.

photo yakarijananabozo1983022_zpsd8647507.jpg

(Kuva sarjakuva-albumista Derib: Yakari ja Nanabozo, 1983)

Sitten Yakari, Sateenkaari ja Nanabozo hyppäävät lumottuun kanoottiin, joka vie kolmikon valkoisten karhujen luokse.  Jääkarhujen kanssa leikittyään ja kanoottiin nukahdettuaan Yakari kuulee jonkun sanovan "Yakari, herää!" Sateenkaari oli tullut herättelemään karhukalliolle nukahtanutta Yakaria, kaikki olikin ollut vain unta, vai? Nanabozo ainakin hyppelee Yakarin ja Sateenkaaren perässä...

***

photo vanhatkirjatjayakari355_zpsbf7a8fd3.jpg

Vanha majava Puupato ja pesukarhunpoikanen Musta Naamari pyytävät apua Yakarilta. Musta Naamarin vanhemmat ja niitä etsimään lähtenyt majava Tuhatkita ovat kadonneet. Kuljettuaan metsässä pari päivää he näkevät Tuhatkidan poimimassa mustikoita. Tuhatkita huutaa että "SE tappaisi minut jos saisi tietää että olen puhunut teidän kanssanne" ja käskee Yakaria lähtemään pois. Kun Yakari katsoo muualle, on Tuhatkita juossut pois. Lopulta he löytävät suuren harmaakarhun istumassa kivisellä valtaistuimella ja määräämässä orjikseen nappaamiansa eläimiä hakemaan hänelle ruokaa.

photo vanhatkirjatjayakari366_zpse6861c35.jpg

(Kuva sarjakuva-albumista Derib: Yakari ja harmaakarhu, 1984)

Yakari keksii että harmaakarhulle on tarjoiltava entistä enemmän ruokaa sillä talvi on tuloillaan ja jos se syö paljon, vaipuu se sikeään talviuneen, ja näin käykin. Harmaakarhun nukahdettua eläimet pääsevät karkuun. Sitten eläimet raahaavat nukkuvan karhun saareen. Kun se keväällä herää vatsa tyhjänä, huomaa se olevansa veden saartamana ja se on laiskotellessaan unohtanut miten uidaan.

photo vanhatkirjatjayakari378ndashKopio_zps65ebea3d.jpg

(Kuva sarjakuva-albumista Derib: Yakari ja harmaakarhu, 1984)

 

photo vanhatkirjatjayakari378_zps821c3f1f.jpg

(Kuva sarjakuva-albumista Derib: Yakari ja harmaakarhu, 1984)

Yakari opettaa harmaakarhun uimaan, kunhan tämä lupaa olla kiusaamatta enää muita eläimiä.

***

photo vanhatkirjatjayakari328_zpsa11423ca.jpg

Hevosten henki kutsuu parhaat hevoset Kaviokalliolle suorittamaan hurjia koetuksia. Myös Pieni Ukkonen on näiden parhaiden joukossa ja selviää kaikista koettelemuksista hengissä.

photo vanhatkirjatjayakari351_zpsde05737c.jpg

(Kuva sarjakuva-albumista Derib: Yakari Pienen Ukkosen salaisuus, 1984)

***

photo Yakarijamuukalainen001_zps0b9b52ad.jpg

Flunssainen pelikaani on eksynyt Yakarin kotiseudulle. Ensin se nukkuu yönsä majavien kanssa mutta aivasteltuaan koko yön, väsyneet majavat ovat vihaisia ja ajavat sen pois. Seuraavan yön pelikaani viettää saukkojen kanssa, jotka ovat jo valmiiksi aivan väsyneitä pyydystettyään pohjattoman nälkäiselle pelikaanille kalaa koko päivän.

photo Yakarijamuukalainen013ndashKopio_zps37bb7d37.jpg

(Kuva sarjakuva-albumista Derib: Yakari  ja muukalainen, 1985)

 

photo Yakarijamuukalainen014ndashKopio_zpsc498bf71.jpg

(Kuva sarjakuva-albumista Derib: Yakari  ja muukalainen, 1985)

Nekin ajavat pelikaanin luotaan.

Yakari vie pelikaanin karhun luokse, joka pyydystää sille valtavasti kalaa. Aamulla pelikaani on jo parantunut ja vastapalvelukseksi se pyydystää saukoille nokkalastillisen kalaa ja lennättää majavanpoikasia nokkapussissaan. Pelikaanista on tullut majavien ja saukkojen ystävä, sillä se ei kanna kaunaa, vaikka sitä kohdeltiin tylysti alussa.

***

photo Vanhojalehtiaumljakirjoja140_zps73c2c380.jpg

Intiaani Piinattu Susi vainoaa susilauman johtajaa, jonka koki uhanneen itseään. Johtajasusi saa houkuteltua Piinatun Suden ansaan, susilauma saartaa Piinatun Suden. Susien johtaja Kolmitassu tulee noutamaan Yakaria ja kertoo että vain tämä voi estää tulevan verilöylyn. Yakarin on mentävä kertomaan saarretulle Piinatulle Sudelle että alistumisen merkiksi tämän on kontattava pois saarroksesta ja suostuttava vastedes kunnioittamaan susia niin kuin nämäkin kunnioittavat ihmisiä, silloin hänelle ei kävisi kuinkaan.

photo Vanhojalehtiaumljakirjoja162_zps256307db.jpg

(Kuva sarjakuva-albumista Derib: Yakari susien mailla, 1985)

Piinattu Susi muuttaa nimensä Levolliseksi Sudeksi, sillä rauha on palannut hänen sydämmeensä.

***

Yakarista oli myös piirrossarja, jota esitettiin 1980-luvulla Pikku kakkosessa. Mielestäni Yakari on parempi sarjakuvana, tv-sarja on melko surkea laadultaan ja kertomukset ovat todella paljon lyhennettyjä.

"Selässä pikku Salaman
ratsun mustavalkean
kiitää halki preerian
missä tuuli laulaa
Yakari!"

Tästä voit katsoa jaksoja vuoden 1983 piirrossarjasta:

Yakari löytää biisonit

Yakari tutustuu Nanabozoon

photo tv_zpse68e8819.jpg

 

 

 Yakari ja Nanabozo

photo piirrossarja_zps0e40f03f.jpg

 

Villihevonen -jaksossa Yakari vie villihevosen turvaan intiaaneilta sinne autiomaan keskellä olevaan biisoneiden talvehtimiskeitaaseen, josta kukaan muu ihminen kuin Yakari ei tiedä.

***

Yakarista on tehty myös uusi animaatiosarja 2000-luvulla, mutta siihen en ole tarkemmin tutustunut, kaikki jaksot löytyvät netistä.