Sara oli pyytänyt kommenteissa juttua Jakista ja Nukasta, joten tässä tulee. Tätä ihanaa sarjaa ei ole kuulema mahdollista uusia eikä tuottaa DVD:lle koska YLE:n nauhat ovat tuhoutuneet vuosien saatossa :(. Tosi sääli. Sarja on tehty Japanissa vuonna 1977 kaikkiaan 26 jaksoa. Suomessa sarjaa on esitetty vain 7 jakson lyhennetty minisarja vuosina 1984 ja 1986.

Tarinan päähenkilöt ovat karhunpennut Jaki ja Nuka, sekä intiaanipoika Zenda

photo jakinukajapoika_zps0efad4b3.jpg

photo kanootti_zpsd3f655d5.jpg

 

Alku- ja lopputunnari

1. Jakso: Osa 2 ja osa 3

Herra Forrester (Olgan isä) lähtee miehineen ampumaan vuorilla nähtyä Hirmu-karhua. Gilian-intiaani (Zendan isä) yrittää pelastaa Hirmun siinä onnistumatta. Kallion kielekkeellä Hirmu hyökkää kohti herra Forresteria

photo hirmujaforrester_zpsac77bca6.jpg

ja Gilian joutuu pakon edessä ampumaan Hirmun pelastaakseen ihmishengen.

photo kilianampuihirmunjaolganisaumlpelastu_zpsca83b9c3.jpg

photo forresterolgajakuolluthirmu_zps0db8f9e3.jpg

 Gilian ja Zenda ottavat orvoksi jääneet karhunpennut hoitoonsa.

 

2. Jakso: Osa 1, osa 2 ja osa 3.

Jaki ja Nuka karkasivat Zendan kotoa emoaan etsimään. Suuri kotka sieppasi Jakin ja kantoi sen pesäänsä korkealle vuoren rinteelle.

photo jaki_zps4d10123f.jpg

Gilian onnistui pelastamaan Jakin. Kotka oli vahingoittanut Jakia niin pahoin että se sairastui kuumeeseen. Mikään lääke ei auttanut ja Jakin tila vain heikkenee heikkenemistään. Gillian uskoo pennun kuolevan.

Zenda ja Nuka lähtevät etsimään poppamiestä, joka voisi parantaa Jakin. Poppamies kertoo Zendalle karhujumalasta ja siitä että vaikka Jaki nyt kuolisi, sillä ei ole mitään hätää, sillä sen henki menee karhujumalan luokse. Poppamies antaa Zendalle mukaan rohtoa ja Zendan isä Gilian lääkitsee Jakia.

photo jakillerohtoa_zps94002ead.jpg

Kaikkien iloksi Jaki paranee.

 

3. Jakso: Osa 1, osa 2 ja osa3

Ilkeä Bonami käskee Pedron ja Pacon lypsää Gillianin kaikki vuohet yöllä niin ettei Jakille ja Nukalle ole aamulla ruokaa. Herra Forrester antaa Zendalle luvan lypsää hänen vuohiaan, jotka ovat Pedron ja Pacon hoidossa.

photo jakso32_zpsfcc77a1d.jpg

Pedro ja Paco ilmoittavat Zendalle että vastapalvelukseksi Zendan pitäisi kuljettaa lampaat vuorille, mutta Jaki ja Nuka pitäisi jättää siksi aikaa Pedron ja Pacon luokse, koska lampaat pelkäisivät karhunpentuja. Kun Zenda on mennyt ilkeät Pedro ja Paco usuttavat Jakin ja Nukan ampiaispesälle ja vielä härnäävät ampiaisia jotta nämä pistäisivät Jakin ja Nukan hengiltä.

photo jaumlttilaumlisampiaiset3_zpsd43760a5.jpg

 

4. Jakso: Osa 1, osa 2 ja osa 3.

Bonami myy Jakin ja Nukan sirkukseen. Zenda kuulee kaupungissa järjestettävästä härän ja karhun välisestä taistelunäytöksestä ja lähtee katsomaan olisiko pennut pantu taistelemaan härkää vastaan. Taistelussa on kuitenkin täysikasvuinen harmaakarhu.

photo karhunjahaumlraumlntaistelunaumlytoumls_zpsfcbfdfb0.jpg

 Jaki ja Nuka on suljettu häkkiin mutta ne pääsevät karkuun. Ne yrittävät uida joen yli mutta virta on liian voimakas ja vie pennut mukanaan. Zenda jää katsomaan yhä kauemmaksi loittonevia pentuja uskoen ettei näkisi niitä enää koskaan.

 

5. Jakso: Osa 1, osa 2 ja osa 3.

Karhunpennut kulkevat pitkän ja vaarallisen matkan aina kotiseudulleen asti. Heidän kotiluolansa oli kuitenkin vallannut vieras karhu, joten sinne he eivät voineet palata. Pennut lähtivät etsimään Zendaa mutta matkalla kojoottilauma hyökkäsi pentujen kimppuun.

photo kojootit2_zpsafa12e70.jpg

 

6. Jakso: Osa 1, osa 2 ja osa 3.

Koko talvi kuluu ilman että Jakista tai Nukasta näkyisi vilaustakaan. Sitten rannalta löytyy karhun jälkiä. Gillian neuvoo Zendaa liikkumaan metsässä varovasti. Jaki ja Nuka eivät välttämättä enää muista ystäviään ja täysikasvuinen harmaakarhu on villieläin, eikä lainkaan leikkisä otus. Mutta Zenda ei usko varoituksia, hän on aivan varma että karhut muistavat hänet.

Paimenet Pedro ja Paco huomaavat että osa herra Forresterin lampaista puuttuu. He jäävät yöksi vartioon lammasvarkaan varalta ja saavat selville että lampaiden tappaja on valtavan kokoinen karhu. Myöhemmin karhu murtautuu herra Forresterin karjasuojaan ja tappaa vasikoita. Epäillään että karjantappojen takana on Jaki, joka ei ole oppinut metsästämään ruokaa metsästä ja tuntee paikat missä Forrester pitää eläimiään.

 

7. Jakso: Osa 1, osa 2 ja osa 3.

Poppamies selittää Zendalle miten karhuja on kahdenlaisia. Toiset pyrkivät elämään syömällä esim. marjoja ja toisista tulee julmia tappajia. Jotkut karhut eivät nuku talviunta vaan pysyttelevät hengissä muilla keinoin. Siten myös Jakista on voinut tulla tappaja. Vaikka Zenda kuinka rukoilisi Jumalaa opettamaan Jakia olemaan tappamatta karjaa, ei se auta. Karhun josta on tullut tappaja, on parempi elää kaukana ihmisasutuksesta ja karjasta.

Karjaa tappanut karhu ei kuitenkaan ole Jaki eikä Nuka, vaan karhu joka oli aiemmin vallannut Nukan ja Jakin pesäkolon. Jaki joutuu taisteluun tuon karhun kanssa ja voittaa sen vaikka onkin sitä pienempi.

photo jakivoitti_zps1a0c462f.jpg

Sitten Jaki haistaa hunajan tuoksun ja kävelee suoraan herra Forresterin ansaan. Herra Forrester käskee miestensä ampua häkissä raivoavan karhun, jonka luulee tappaneen karjansa.

photo jakiansassa_zps9ec1dea1.jpg

Viime hetkellä Gillian ja Zenda saapuvat paikalle ja kertovat että karjan tappanut karhu oli eri. Jaki on vielä raivoissaan häkissä ja murtautuu sieltä ulos kohti Zendaa. Miehet ovat valmiina ampumaan mutta Zenda ei pelkää ja käskee Jakin istua. Silloin Jaki muistaa Zendan ja istuu ja he syleilevät toisiaan.

photo yhdessauml_zps290c4a42.jpg

Tämä on heidän viimeinen hetki yhdessä. Sitten he vievät Jakin kauemmas ihmisasutuksesta, vuorille, missä se tapaa Nukan ja ne lähtevät yhdessä vaeltamaan pois. Tämän jälkeen Zenda ei enää ikinä tule näkemään Jakia ja Nukaa. "Hyvästi Jaki, hyvästi Nuka".