photo Vanhoja kirjoja 083_zpsp7lbking.jpg

Lapseton pariskunta muovailee lumesta tytön, joka herää henkiin ja he ottavat lumitytön lapsekseen.

photo Vanhoja kirjoja 088_zpspctu2jyv.jpg

(Veronica Leo: Lumityttö, 1986)

Lumityttö ei kuitenkaan ole lainkaan tavallinen lapsi. Hän ei syö, eikä nuku lainkaan. Keväällä kun jää on alkanut sulaa johdattaa höyhenen keveä lumityttö kaikki kylän lapset sulalle meren jäälle saaden koko kylän vihaamaan itseään... Kun kevätaurinko on sulattanut kaiken lumen, lumityttökin katoaa. Ihmiset luulevat lumitytön sulaneen pois. Kukaan ei jää Lumityttöä kaipaamaan ja ottovanhemmatkin unohtavat hänet nopeasti.

Oikeasti tytön oikea äiti, Lumikuningatar, oli hakenut Lumitytön luokseen. Mutta Lumikuningataren huomatessa että Lumityttö saa kukat kukkimaan, hän hylkää tyttönsä ja pakenee kevättä muiden lastensa kanssa Talvipalatsiin.

 Tarina on todella surullinen, sillä Lumityttö on liian erilainen kuin muut eikä sen vuoksi kukaan pysty rakastamaan häntä.

Muistan nähneeni lapsena myös tv:stä animaation Lumitytöstä. Muistaakseni näitä venäläisiä animaatioita esitettiin 80-luvulla Puoli kuusi ohjelmassa. Animaatiossa Lumitytön tarina on täysin erilainen kuin Veronica Leon kirjassa, vaikka kyseessä on saman sadun eri muunnelmat.

Lapseton pariskunta muovailee lumesta tytön, joka herää henkiin.

photo 1_zps74bg2bah.jpgphoto 2_zpsrjxcu259.jpg

 

Animaatiossa tyttö on hyvin kiltti ja sen sijaan että houkuttelisi kaverinsa heikoille jäille, hän pelastaa jäälautalla ajelehtivat puput hukkumiselta.

photo 3_zps0klffuus.jpg

En osaa venäjää, joten en tiedä muistanko väärin, mutta muistelisin että tytön vanhemmat patistivat tytön ulos leikkimään muiden lasten kanssa, koska olivat huolissaan Lumitytön kalpeudesta. Kylän lapset sytyttävät nuotion ja yllyttävät Lumitytön hyppäämään nuotion yli. Lumityttö yrittää hypätä mutta osuessaan nuotioon Lumityttö palaa elävältä ja muuttuu pilveksi taivaalle :( .

photo 4_zps8esy9zlr.jpgphoto 5_zpstsepfdzs.jpg

Lumitytöstä muodostuneesta pilvestä sataa maahan vettä ja vesipisaroista kasvaa kukkia.