photo tammenkultaisia098_zps0d1c49a6.jpg

Juoni: Rikun Rinkelin kaveri Hannu haukkui ohikulkenutta miestä ja Riku Rinkeli juoksi kertomaan asiasta Hannun isälle. Hannu sai isältään selkäsaunan. Mutta tämän jälkeen kukaan ei enää halunnut leikkiä Riku Rinkelin kanssa, koska Riku on kantelupukki.

photo tammenkultaisia107_zps1acfd298.jpg

(Riku Rinkeli, 1956, Teksti: Marjatta Kurenniemi. Kuvitus: Ging)

Yksikseen Riku vain puhalteli saippuakuplia. Yksi saippuakupla kasvoi valtavan suureksi ja nosti Rikun ilmaan. Riku lensi saippuakuplalla aina Afrikkaan asti, jossa joutui kuningas Umban pataan...

photo tammenkultaisia113_zps52f7be36.jpg

(Riku Rinkeli, 1956, Teksti: Marjatta Kurenniemi. Kuvitus: Ging)

Tykkäsin lapsena tästä kirjasta tosi paljon. Lapsena ajattelin että Riku Rinkeli oikeasti lensi saippuakuplalla Afrikkaan ja joutui pataan, mutta nyt kun aikuisena luin kirjan pitkästä aikaa uudelleen niin luulen lopun olleen yksinäisen ja pahoilla mielin olevan Rikun mielikuvituksen tuotetta. Lopuksi Riku lupaa ettei enää ikinä kantele.

Riku Rinkeli -kirjan kuvitus on UPEA ja tämä suomalainen kirja on voittanut 50-luvulla jonkun kansainvälisen  kuvakirjapalkinnonkin. Kirjan opetus olisi hyödyllinen nykylapsillekin, kaikesta mitä kaverit sanoo/tekee, ei tarvi heti mennä kantelemaan.