Kaislikossa suhisee nukkeanimaatio on valmistunut vuonna 1984. Sitä on esitetty Suomessa telkkarista joskus 1980-luvun loppupuolella. En löytänyt sarjasta netistä mitään tietoa, joten esitysajankohta on vain arvio. Onko tämä ikiihana animaatio unohdettu kokonaan? Minä en ainakaan ole unohtanut. Nalle Luppakorvan ohella suosikkini nukkeanimaatioista niin lapsena kuin nyt aikuisenakin. Kaikki jaksot ovat 20 minuutin pituisia.

Alkutunnari:

photo 1_zpse7431e23.jpg

Alkutunnarissa sarjan päähenkilöt katselevat kirjaa ja tarina alkaa kirjan valokuvasta. Tässä kuvassa Myyrä, Mäyrä ja Vesirotta (kutsutaan usein pelkästään Rotaksi).

photo 13_zps34b63869.jpg

Oma suosikkihahmoni sarjassa on rupikonna Konna. Ja senpä vuoksi keskitynkin tässä sarjan esittelyssä eniten Konnan hahmoon. Konna on rikas koheltaja, ja mielettömän hauska  =) .

Sarjan pahiksia ovat Näädät, jotka ovat "koulukiusaajatyyppisiä" hahmoja.

*

Näädät virittävät ihmisten metsään jättämän ansaraudan Mäyrän kävelypolulle, jotta voisivat kostaa Mäyrälle kun tämä esti heitä ryöstämästä markkaa pieneltä pupulta.

photo naumlaumldaumlthaluavatpikkupupunmarkan_zpsa9dbd534.jpg

Yksi Näädistä jää vahtimaan ansaa, mutta Mäyrä kävelee ansan ohi. Silloin Näätä siirtää ansan eri paikkaan ja Näätä Pomo kävelee itse ansaan kun ei tiedä että sen paikkaa on vaihdettu. Näätä Pomon jalka jää ansaraudan puristuksiin.

photo NaumlaumltaumlPomoansassa_zpsbfec2dc8.jpg

Vain Mäyrä on kyllin vahva avaamaan ansaraudan. Mäyrä saa kuulla myös että Näädät ovat itse ansan virittäneet. "Sitä niittää, mitä kylvää", Mäyrä toteaa päästäessään Näätä Pomon vapaaksi. Näätä Pomon jalka on pahasti ruhjoutunut, joten Mäyrä lastoittaa sen.

*

Perttu on kadonnut. Konna varustautuu etsimään häntä yliampuvan liioitelluin varustein: Suojasilmälasit lumisokeutta vastaan, lumikengät erämaavaellusta varten ja repussa muonatarpeet (vähän savulohta, kylmiä uusia perunoita, pari kovaksi keitettyä munaa, kolme leipää, luumuhilloa...) matkaa varten. Rotta: "Emme me viivy paria tuntia kauempaa Konna, tuosta taitaisi riittää viikon tarpeiksi."

photo 7_zps55f3bd8c.jpg

photo 10_zps215ca559.jpg

Konnan eteneminen käy hitaasti kaikkien varusteiden kanssa joten hän jää jälkeen Rotasta ja Myyrästä. Silloin Näädät iskevät ja ryöstävät Konnan eväät ja varusteet.

Myyrä ja Rotta löytävät kadonneen pikku Pertun Näätien asunnolta. Toisin kuin he ovat pelänneet Näädät ovat olleet pojalle ystävällisiä. Näätiä ihan nolottaa se etteivät he ole olleet pojalle ilkeitä. Niinpä toinen Näätä selittää että oli hyvä kun Myyrä ja Rotta tulivat ajoissa hakemaan pojan, koska "mulla oli puhkeamassa oikein kaamea väkivaltaisuuden puuska".

Perttu ja Näätien Pertulle nenäliinasta tekemä leikkipupu:

photo Perttujanaumlaumltiennenaumlliinastatekemaumlpupulelu_zps89fd9e10.jpg

*

Eläimet menevät keräämään talteen syksyn marjasatoa. Konna koriin keräämisen sijaan syö marjoja. Ja kun Konna loukkaa kätensä pensaan piikkiin ja uskoo kuolevansa verenhukkaan, sanoo Mäyrä Konnan olevan aivan turvassa kunhan ei vain syö myrkkymarjoja. Kauhuissaan Konna tiedustelee millaisia ne myrkkymarjat oikein ovat ja kuultuaan Mäyrän kuvauksen, Konna säikähtää, hän on syönyt juuri niitä marjoja. Teatraalisesti Konna kaatuu maahan ja uskoo nyt kuolevansa...

photo 17_zpsfb366916.jpg

*

Konna tutkii linnassaan vanhojen sukulaistensa muotokuvia ja veistoksia. Niistä selviää että he ovat kaikki kuolleet nuorena.

photo konnansukulaisetovatkuolleetnuorena_zps44dbad3e.jpg

Konna alkaa kauhuissaan lukea lääkärinkirjaa ja löytää itsestään kaikkien kohtalokkaimpien sairauksien oireet. Myyrän ja Rotan tullessa kylään ajelee Konna heitä vastaan pyörätuolilla. Vieraat tiedustelevat onko Konna katkaissut jalkansa. Konna teatraaliseen tapaansa kauhistelee kuinka jalan katkeaminen on pientä siihen verrattuna mitä hän nyt sairastaa... Konna kertoo sairastavansa useita tappavia tauteja.

photo 20_zps1b8f3354.jpg

*

Konna pitää naamiaisjuhlat. Myös Näädät on kutsuttu. Näätien pomo käskee muiden Näätien pukeutua murtovarkaiksi. Sitten pomo kysyy muilta Näädiltä arvaavatko he miksi hän itse pukeutuu. Yksi veikkaa että "joulukuusenhaltijaksi". Pomo läimäyttää tätä naamaan sanoen "Mä en oo mikään keiju!". Oikeasti Näätien pomo aikoo pukeutua poliisiksi.

Juhlissa murtovarkaiksi pukeutuneet Näädät varastavat kaikki arvoesineet ja tunkevat ne haarniskan sisälle tietämättä että haarniska on Konnan naamiaisasu.

photo 24_zps3be7c651.jpg