Minulla on siis kaikki Camilla Mickwitzin (1937-1989) kuvakirjat. Tällä kertaa esittelen hänen Emilia-kirjasarjansa,

photo emiliakannet_zps2e9b50e1.jpg

aiemmassa postauksessa olen kertonut Jason-kirjasarjasta. Lapsena tykkäsin ehkä vielä enemmän Emilia-kirjoista kuin Jason-kirjoista. Lempparini oli Emilia ja Oskarin nukke, tosin en tietenkään lapsena tajunnut sitä samalla tavalla kuin nyt aikuisena...

Kaikissa Emilia kirjoissa tyttö nimeltä Emilia istuu isänsä Oskarin kanssa nojatuolissa ja he keksivät yhdessä sadun, jota jatkavat vuorotellen.

Kuvaa klikkaamalla saat sen suuremmaksi!

(Camilla Mickwitz Emilia ja kolme pikkuista tätiä, 1979)

 

Emilia ja kolme pikkuista tätiä (1979)

kirjassa Emilia keksii isänsä kanssa sadun kolmesta tädistä Emmasta, Emiliasta ja Elviirasta. "Emmalla, Emilialla ja Elviiralla ei ollut muuta tekemistä kuin olla vanhoja ja se oli aika ikävää heidän mielestään". Sitten he keksivät itselleen tärkeää tekemistä, he ottavat perinteeksi järjestää joka torstain juhlat lapsille.

Emilia-täti ompeli lasten juhliin paljon nalleja.

Kuvaa klikkaamalla saat sen suuremmaksi!

(Camilla Mickwitz Emilia ja kolme pikkuista tätiä, 1979)

Aluksi kaikki olivat vähän ujoja,

Kuvaa klikkaamalla saat sen suuremmaksi!

(Camilla Mickwitz Emilia ja kolme pikkuista tätiä, 1979)

mutta tutustuivat pian toisiinsa....

 

Emilia ja Oskarin nukke (1980).

Tällä kertaa Emilia ja hänen isänsä keksivät yhdessä sadun Oskari nimisestä pojasta, joka toivoi syntymäpäivälahjaksi kaunista nukkea.

Kuvaa klikkaamalla saat sen suuremmaksi!

(Camilla Mickwitz: Emilia ja Oskarin nukke, 1980)

5-vuotis syntymäpäivänään Oskari sai viisi pakettia. "Oskari avasi pienimmän paketin ja siinä oli... pieni auto, Oskari sanoo. Hän avasi vähän isomman ja siinä oli... vähän isompi auto, Emilia sanoo. Sitten Oskari avasi keskikokoisen paketin ja siinä oli.... kuorma-auto. Melko suuressa paketissa oli traktori. Mutta oikein suuressa paketissa oli SUURI KAUNIS.... sininen linja-auto, Oskari sanoo". (Camilla Mickwitz Emilia ja Oskarin nukke, 1980)

Oskari ei lapsena saanut toivomaansa nukkea. Aikuisena Oskarilla olisi ollut rahaa ostaa oma nukke, mutta hän pelkäsi että hänelle naurettaisiin. "Ainoastaan lapset leikkivät nukeilla. Aikuiset leikkivät ihmisillä". (Camilla Mickwitz Emilia ja Oskarin nukke, 1980). Pian Oskari tapasikin kauniin naisen Nooran, joka suostui hänen nukekseen...

Kuvaa klikkaamalla saat sen suuremmaksi!

(Kuva kirjasta Camilla Mickwitz Emilia ja Oskarin nukke, 1980)

Oskari rakensi heille nukketalon kodiksi. Mutta eräänä päivänä Noora kasvoikin ulos nukketalosta eikä enää suostunutkaan olemaan tahdoton nukke Oskarin kotileikissä....

 

Emilia ja kaksoset (1988) kirjassa

Emilia keksii isänsä kanssa sadun kaksospojista Oskarista ja Eemelistä, jotka saavat tädiltään lahjaksi leikkiveneen ja ajautuvat sen kanssa mielikuvitusseikkailuun kylpyammeessaan, joka on leikisti saastunut järvi. Järven vesi on niin saastunut etteivät veden eläimet voi asua siellä, vaan itkevät valkoisella rantakalliolla (kylpyammeen reunalla). Siispä Oskarin ja Eemelin on puhdistettava vesi. Toinen vetää tulpan ammeen pohjasta ja toinen laskee samalla hanasta uutta vettä tilalle.

Kuvaa klikkaamalla saat sen suuremmaksi!

(Camilla Mickwitz: Emilia ja kaksoset, 1988)

 

Kuvaa klikkaamalla saat sen suuremmaksi!

(Camilla Mickwitz: Emilia ja kaksoset, 1988)

Lopussa on sitten kirjan opetus: "Ei ole mikään temppu vaihtaa kylpyammeeseen vettä. Mutta oikean järven vesi onkin vaikea puhdistaa".

 

Emilia ja Onni (1980) kirjassa Emilia ja hänen isänsä Oskari keksivät sadun Emilia tytöstä ja Oskari koirasta, jotka lähtevät etsimään onnea kauniiden mainosvalojen luota. Matkalla he näkevät mm. heinäpellolla leikkiviä lapsia, jotka pyytävät heitä mukaan leikkiin, mutta he eivät jouda, koska heillä on kiire onnen luo.

photo 6_zps17b3c2b0.png

(Kuva kirjasta Camilla Mickwitz Emilia ja Onni, 1980)

 

Lopulta he kuitenkin huomaavat että oikea onni löytyy paljon lähempää, rakkaiden ystävien luota.

 

Emilia ja kuningas Oskari (1980) kirjassa Emilia ja hänen isänsä keksivät sadun kuninkaasta, joka hallitsee erästä pientä saarta.

photo emilia2_zps75e840cb.png

(Kuva kirjasta Camilla Mickwitz Emilia ja kuningas Oskari, 1980)

Kun kuningas halusi nukkua, sammuivat kaikki valot hänen valtakunnastaan, vaikka muilla olisi ollut vielä työt tai leikit kesken. Kuningas määräsi myös että kaikkien piti käyttää samanlaisia vaatteita ja syödä samaa ruokaa kuin hän, vaikka olisivat sille allergisia tai vaikka eivät pitäisi siitä ruuasta...

Kuningas säikähtää huomatessaan alamaistensa muuttuneen kivipatsaiksi....

photo vanhojakirjojakirjavarastosta016_zps7ceb2a05.jpg

(Kuva kirjasta Camilla Mickwitz Emilia ja kuningas Oskari, 1980)