Ei nyt liity minun lapsuuteen mitenkään, mutta törmäsin vuoden 1970 Jaana -lehdessä varsin mielenkiintoiseen artikkeliin. Siinä haastateltiin valkoihoista suomalaisnaista, joka oli tehnyt aviottoman lapsen afrikkalaisen miehen kanssa. Nykyisinhän tässä ei ole mitään ihmeellistä. Tuohon aikaan jo pelkästään se että lapsi syntyi avioliiton ulkopuolella oli katastroffi (ulkopuolisten silmissä). Tämänkin tytön äitiä oli käsketty adobtoimaan oma lapsensa jotta lapsi ei olisi enää avioton lapsi vaan adobtiolapsi! Huh huh!

photo Jaana1970toukokuu4_zps9a7fe375.jpg

Haastattelijan kysymykset ovat varsin rasistisia ja toimittaja kummastelee lapsenomaisen avoimesti sitä miten tytön äitiä ei häiritse lapsensa ihon väri. Tässä muutamia lainauksia pitkästä monisivuisesta artikkelista:

 

photo Jaana1970toukokuu19_zps3c456089.jpg

Haastattelijan mielestä lapselle voisi selittää hänen tumman ihonvärinsä kertomalla että hänet on tuonut MUSTA HAIKARA!

Kun toiset lapset haukkuivat Donataa pihalla neekeriksi, hän juoksi itkien kertomaan asiasta äidilleen, johon äiti oli todennut että mutta hyvä lapsi, sinähän olet neekeri. Sen jälkeen Donata ei ollut kokenut neekeriksi haukkumista enää kiusaamisena :) .

Miten oikeassa onkaan tuo lause että tulevaisuudessa (eli nykyisyydessä) kyseinen artikkeli on luettavissa vitsiksi. Tuntuu ihan käsittämättömältä miten tuollaista on voitu julkaista lehdessä!