Ivan Bilibin 40-sivuinen 70-luvun satukirja Taikalinnun sulka

photo vanhojakirjoja161_zps3f4a1acc.jpg

sisältää seuraavat 3 venäläistä kansansatua:

Taikalinnun sulka: Kateelliset siskot karkoittavat nuorimman siskon sulhasen. Nuorin sisko lähtee etsimään sulhastaan, joka on kuitenkin ennättänyt mennä jo naimisiin tsaarintyttären kanssa. Sulhastaan etsiessä tyttö tulee kukonjalkaisen mökin luo joka pyörii ympäri villisti. Mökissä asuu Syöjätär, jonka "luinen jalka ulottui nurkasta toiseen, huulet olivat hyllyllä, nenä oli kasvanut kattoon kiinni..." Tyttö antaa tsaarintyttärelle hienoja esineitä, joista maksuna tsaarintytär antaa tytön viettää kolme yötä miehensä kanssa. Tsaarintytär juottaa miehelleen kuitenkin unijuomaa, jotta tämä nukkuisi tapaamisten ajan.

Satu Ivan tsaarinpojasta, Tulilinnusta ja Harmaasta Sudesta: Tulilintu varasti kultaisia omenoita tsaarin puutarhasta. Tsaari haluaa tulilinnun itselleen ja hänen kolme poikaansa lähtevät sitä etsimäään. Pojista nuorinta Ivania vastaan tulee susi, joka repii hänen hevosensa kahtia. Susi haluaa hyvittää Ivanille raatelemansa hevosen ja auttaa tätä varastamaan muiden maiden tsaareilta tulilinnun, kultaharjaisen hevosen ja kauniin tyttären Helenan. Ivanin veljet Vasili ja Pietari näkevät mitä kaikkea Ivan on saanut haltuunsa. "Veljet vetivät esiin miekkansa ja hakkasivat tsaarinpoika Ivanilta pään poikki". Sitten veljet uhkaavat tappaa Helenan ellei tämä valehtele heidän isälleen että he ovat löytäneet hänet, kultalinnun ja kultaharjaisen hevosen. Helena lupaa valehdella ja mennä Pietarin kanssa naimisiin.

Kaunis Vasilisa: Kuolinvuoteellaan Vasilisan äiti antaa tyttärelleen nuken ja kertoo että joutuessaan vaaraan Vasilisan on syötettävä nukkea ja syötyään nukke auttaa tyttöä. Vasilisan äidin kuoltua Vasilisan isä meni naimisiin ilkeän leskirouvan kanssa jolla oli kaksi rumaa tytärtä. He kadehtivat Vasilisan kauneutta ja lähettivät tytön metsään, Syöjätären talolle tulta hakemaan. Syöjätär söi ihmisiä kuin kananpoikia. "Syöjätären mökkiä ympäröivä aita oli rakennettu ihmisen luista ja aidanseipäissä törröttivät pääkallot, joista silmät tuijottivat. Tolppien sijaan portissa oli sääriluut, salpojen sijasta kyynärvarret, lukon sijasta terävähampainen suu". Yöllä "kaikkien pääkallojen silmät syttyivät palamaan" ja Syöjätär ajoi huhmarella kotiinsa.

photo vanhojakirjoja182_zpsb7cfc174.jpg

(Ivan Bilibin: Taikalinnun sulka, 1977)

Syöjätär lupasi Vasilisalle tulta, jos tämä tekee kaikki kotityöt. Vasilisa syöttää nukkea ja nukke auttaa Vasilisaa tekemään kaikki työt. Syöjätär antaa Vasilisalle palavasilmäisen pääkallon ja lähettää tytön takaisin kotiinsa.

photo vanhojakirjoja183_zpsf486e21e.jpg

(Ivan Bilibin: Taikalinnun sulka, 1977)

Pääkallon silmät polttivat tuijotuksellaan äitipuolen ja hänen tyttärensä hengiltä niin että aamulla heistä oli jäljellä vain kasa hiiliä.

 

Tässä kirjassa parasta ovat Ivan Bilibinin vangitsevan lumoavat jännittävät kuvat, joita tuli lapsena tuijoteltua pitkään. Varsinkin kuvat sadussa Kaunis Vasilisa ovat jääneet mieleen.