Eric Carlen upeasti kuvitettu 159 sivuinen satukirja Suonkuninkaan tytär ja muita satuja (1988)

photo vanhoja kirjoja 159_zpsiqz5ue9s.jpg

sisältää seuraavat sadut:

Iso Niilo ja Pikku Niilo (Hans Cristian Andersen): Iso Niilolla on 4 hevosta ja Pikku Niilolla 1 hevonen. Pikku Niilo saa kyntää pellon kaikilla 5 hevosella ja leuhkii ohikulkijoille olevansa 5 hevosen omistaja. Tästä Iso Niilo suuttuu: "Iso Niilo ehätti kirves kourassa talostaan ja löi Pikku Niilon hevosen yhdellä iskulla kuoliaaksi."

photo vanhoja kirjoja 205_zpsnrxum1yr.jpg

(Eric Carle: Suonkuninkaan tytär ja muita satuja, 1988)

Pikku Niilo lähtee myymään hevosensa nahkaa ja näkee talonpojan vaimon herkuttelemassa vieraan herran kanssa. Talon isäntä saapuu odotettua aikaisemmin kotiinsa ja emäntä piilottaa vieraan miehen kirstuun ja paistin uuniin. Emäntä tarjoaa isännälle puuroa, mutta Pikku Niilo tietää emännän salaisuuden ja väittää hevosennahka säkissään olevan taikuri joka on taikonut uuniin paistia. Sitten Pikku Niilo väittää taikurinsa kertoneen kirstussa olevan pirun. Isäntä katsoo kirstuun ja näkee siellä vamonsa rakastajan luullen tätä piruksi. Isäntä ostaa hevosennahan säkillisellä kultaa ja käskee Pikku Niilon heittää piru kirstussaan jokeen. Herra kirstussa lupaa säkillisen kultaa jos Pikku Niilo päästää hänet ulos. Pikku Niilo kertoo Isolle Niilolle saaneensa hevosennahasta 2 säkillistä kultaa, jolloin Iso Niilo hakkaa kirveellä kakki omat hevosensa kuoliaiksi ja lähtee myymään niiden nahkoja. Iso Niilo suuttuu Pikku Niilolle kun ei saa hevostensa nahkoja myytyä, survoo Pikku Niilon säkkiin ja uhkaa hukuttaa tämän. Matkalla joelle Iso Niilo poikkeaa oluelle ja sillä välin lammaspaimen päästää Pikku Niilon säkistä. Pikku Niilo laittaa säkkiin kiven ja lupaa vahtia lampaita sillä aikaa että paimen käy oluella. Iso Niilo heittää kivisäkin jokeen. Myöhemmin Pikku Niilo tulee häntä vastaan lammaslauman kanssa ja kertoo saaneensa lampaat joen haltiattarelta. "Iso Niilo juoksi joelle, sitoi vyötäisilleen köyden painoineen ja loikkasi veteen tavoittaakseen joen haltiattaren ja pyytääkseen tältä muutaman lampaan. Mutta Iso Niilo vajosi joen pohjalle, eikä kukaan häntä sen koommin nähnyt".

Matkakumppani (Hans Cristian Andersen): Johannes lähtee isänsä kuoltua maailmalle mukanaan hopearaha. Hän kulkee hautausmaan ohi ja näkee siellä kaksi miestä ja avonaisen hauta-arkun. Vainaja oli eläessään jäänyt miehille velkaa ja nyt miehet ovat aikeissa ottaa arkusta kaiken mitä sinne on laitettu vainajan mukaan. Johannes maksaa miehille hopearahallaan velan vainajan puolesta kunhan nämä jättävät vainajan rauhaan.

photo vanhoja kirjoja 241_zpsjebii7qo.jpg

(Eric Carle: Suonkuninkaan tytär ja muita satuja, 1988)

Aamulla Johanneksen seuraan liittyy mies, matkakumppani. Sitten Johannes näkee prinsessan ja kuulee että joka osaa vastata oikein prinsessan kolmeen kysymykseen saa hänet puolisokseen. Kuningas näyttää Johannekselle miten käy niille jotka vastaavat väärin. Prinsessa tappaa heidät. "Alhaalla oli prinsessan puutarha. Puissa riippui tusinoittain luurankoja, jotka kalisivat hiljaa tuulessa. Penkeissä oli kukkien sijasta pelkkiä pääkalloja. Kaikki nuo olivat kerran nuoria miehiä, jotka halusivat naida prinsessan, sanoi kuningas".

photo vanhoja kirjoja 245_zpswqtdaa2x.jpg

(Eric Carle: Suonkuninkaan tytär ja muita satuja, 1988)

Matkakumppani seuraa prinsessaa velhon luolalle, saa tietää vastaukset prinsessan kysymyksiin. Vastaus kolmanteen kysymykseen on velhon pää. Matkakumppani hakkaa velhon pään irti, käärii pään nenäliinaan ja vie sen Johannekselle. Kun prinsessa kysyy Johannekselta kysymyksensä, Johannes avaa nenäliinan ja velhon pää kierähtää lattialle. Johannes on vastannut oikein kaikkiin kysymyksiin ja saa prinsessan puolisokeseen. Lopuksi matkakumppani hyvästelee Johanneksen ja kertoo olevansa se kuollut mies, jonka puolesta Johannes oli maksanut velan haudanryöstäjille.

Paha kuningas (Hans Cristian Andersen): "Hän oli päättänyt valloittaa itselleen koko maailman. Paha kuningas ei säälinyt vankejaan. Hän varasti kultaa ja jalokiviä, poltti taloja, surmasi eläimiä ja tuhosi elintarvikkeita. Hän pani hävinneet kuninkaat kahleisiin, jätti heidät heitteille ja viskasi ruuaksi luita. Mitä kauheammin ihmiset kärsivät, sitä makeammin paha kuningas nauroi. Hänen mieluisin huvinsa oli nähdä ihmisten itkevän epätoivosta..."

Suonkuninkaan tytär (Hans Cristian Andersen): Muumio neuvoo egyptiläistä prinsessaa että parantaakseen isänsä tämän on haettava kukka viikinkien maan suosta. Mutta suolla suonkuningas kiskoo prinsessan alas suonsyvyyksiin. Seuraavana keväänä suosta kohoaa kukka, jonka lehdellä makaa vauva. Haikara näkee vauvan (vauva on Egyptin prinsessan ja suonkuninkaan tyttö) ja vie sen viikinkikuningatarelle. Ajan kuluessa vauvasta kasvaa häijy kaunotar joka mm. käskee porata reiät orjan jalkojen läpi, vetää köysi rei'istä läpi, sitoa orja tällä köydellä härän perään ja ajaa härkä kiviröykkiön läpi...

Villijoutsenet (Hans Cristian Andersen): Kuninkaalla on 11 poikaa ja 1 tytär. Kun kuningatar kuolee kuningas menee naimisiin pahan noidan kanssa. Noita muuttaa kuninkaanpojat joutseniksi ja ajaa tytön metsään. Tyttö näkee 11  joutsenta jotka auringon laskiessa muuttuvat hänen veljikseen. Veljet kertovat että joutuvat päivät lentämään meren yllä joutsenina ja aina yöksi muuttuvat kuninkaanpojiksi. Ennen auringon laskua heidän on aina ehdittävä laskeutua luodolle/saarelle tai muuten he syöksyvät mereen ihmisinä ja kuolevat. Haltijatar paljastaa lumouksen laukeavan jos tyttö paljain käsin kerää hautausmaalta nokkosia, polkee nokkosia paljain jaloin niin että jalat palavat rakkuloille ja nokkosten kuidut irtoavat, kehrää kuidut langaksi, kutoo langasta 11 paitaa ja heittää paidat veljien päälle. Koko aikana tyttö ei saa puhua sanaakaan. Kuvassa tyttö menee hakemaan nokkosia hautausmaalta, jossa kamalat hirviöt yrittävät rääkyen ja kuola valuen pelottaa tytön karkuun, mutta tyttö ei välitä niistä vaan kerää vain nokkosia.

photo vanhoja kirjoja 192_zps5bokjmla.jpg

(Eric Carle: Suonkuninkaan tytär ja muita satuja, 1988)

Kun prinssi näkee tytön hautausmaalla hirviöiden kanssa, hän päättelee tytön olevan noita. Tyttö ei pysty puhumaan puolustaakseen itseään ja niin tyttö tuomitaan noituudesta poltettavaksi roviolla. Kun tyttöä ollaan viemässä roviolle laskeutuvat 11 joutsenta hänen lähelleen, tyttö heittää kutomansa paidat joutsenten päälle ja ne muuttuvat hänen veljikseen.

Taikasaapas (Hans Cristian Andersen)Taikasaappaat vievät silmälasipäisen miehen menneisyyteen, jossa taikauskoiset ihmiset luulevat pirun asuvan hänen päässään (silmälasit) ja alkavat vainoamaan miestä.

Peukaloinen (Grimm): Köyhä isä myy peukalon mittaisen poikansa kulkureille. Peukaloinen karkaa heiltä ja viettää yön heinäladossa. Kun talon lehmälle tarjotaan heiniä, syö lehmä heinien mukana myös Peukaloisen. Kun Peukaloinen huutaa lehmän mahasta "Päästäkää minut ulos!" uskotaan paholaisen menneen lehmään ja lehmä teurastetaan. Lehmän sisälmykset kuten pötsi jossa Peukaloinen on viskattaan tunkiolle. Susi syö pötsin ja Peukaloisen. Peukaloinen neuvoo sudelle tien kotinsa ruokakomeroon ja susi syö niin paljon ettei mahdu enää ulos komerosta. Peukaloinen kirkuu apua ja hänen isänsä tappaa suden kirveellä, avaa suden vatsan ja päästää Peukaloisen ulos.

Seitsemän soturia (Grimm)

Kalastaja ja hänen vaimonsa (Grimm)

Onnekas Hannu (Grimm)

Sammakko ja härkä (Aisopos): Isä sammakko yrittää pullistua isoksi kuin härkä ja räjähtää tuhanneksi kappaleeksi vaimonsa ja lastensa silmien edessä.

Kissa ja hiiri (Aisopos): Kuka hiiristä uskaltaisi ripustaa kellon kissan kaulaan?

Kuka oli voittaja? (Aisopos)

Apina ja kettu (Aisopos)

Mustarastas ja riikinkukot (Aisopos)

Kaniini ja kilpikonna (Aisopos)

Kettumatami ja varis (Aisopos)

Leijona ja hiiri (Aisopos)

Susi ja koira (Aisopos)

Kettu ja kurki (Aisopos)

Susi ja lammas (Aisopos)

Muurahaiset ja heinäsirkka (Aisopos)

 

Eric Carle on tehnyt paljon hienoja lastenkirjoja. Erityisen tunnettu hän on kirjastaan Pikku toukka paksukainen. Oma suosikkini Eric Carlen teoksista on kuitenkin tämä Suonkuninkaan tytär satukirja hurjan jännittävän kuvituksensa vuoksi =) . Kirjan sadut ovat raakoja ja silottelemattomia versioita Grimmin veljesten, H. C. Andersenin ja Aisopoksen saduista.