Tulilintu

Tulilintu kirjassa vuodelta 1987 on venäläisiä kansansatuja.

photo tulilintu1987001_zpscd41085e.jpg

Kirjassa on 84 sivua ja 5 tarinaa: Tulilintu, Sammakkoprinsessa, Tuliharja, Eemeli ja hauki sekä Kaunis Vasilisa. Parasta kirjassa ovat Igor Jersovin ja Ksenia Jersovan upeat piirroskuvat (21 koko sivun kokoista kuvaa), joita ihastelin jo lapsena ja näitä kuvia katselee vielä aikuisenakin mielellään.

Nimikkotarina Tulilintu kertoo tsaarin kolmesta pojasta, jotka lähtevät etsimään tulilintua. Nuorin poika Ivan tapaa matkallaan suden, joka tappaa ja syö pojan hevosen. Susi haluaa hyvittää pojalle syömänsä hevosen auttamalla tätä ja yhteistyöllä he onnistuvat ryöstämään kauniin tytön Jelenan, kultaharjaisen hevosen ja tulilinnun. Kateelliset veljet tappavat oman pikkuveljensä saadakseen tämän aarteet itselleen. Susi herättää Ivanin henkiin ja raatelee vanhemmat veljet palasiksi ja levittää veljien jäännökset pitkin peltoja.

photo 8_zps66fefbda.jpg

(Kuva kirjasta  Igor Jersov ja Ksenia Jersova Tulilintu)

 

Sammakkoprinsessa sadussa tsaarin pojat ampuvat jousipyssyllä ja sieltä mihin nuoli osuu löytyy heidän tulevat morsiamensa. Nuorin poika Ivan joutuu menemään naimisiin sammakon kanssa. Oikeasti sammakko on noiduttu viisas Vasilisa neito. Ivan kuitenkin menettää vaimonsa ja Baba-Jaga noita-akka neuvoo että Ivan saa Vasilisan takaisin vain jos onnistuu tappamaan kuolemattoman velhon Kostsein.

Tuliharja sadusta mieleeni on jäänyt kohta, jossa joukko nuorukaisia kilpailevat siitä kuka saa tsaarin tyttären puolisokseen. Heidän täytyy hevosillaan hypätä 12 kerroksisen tornin huipulle antamaan suudelma ikkunassa istuvalle tsaarin tyttärelle ja joka onnistuu tehtävässä saa tyttären vaimokseen.

photo 7_zpse824b3f1.jpg

(Kuva kirjasta Tulilintu Igor Jersov ja Ksenia Jersova)

Eemeli ja hauki tarinasta muistan vain kohdan, jossa Eemelin piti mennä tapaamaan tsaaria, mutta hän oli liian laiska nousemaan uuninpankolta, joten hän meni tsaarin luokse uunilla ratsastaen.

Kaunis Vasilisa sadusta on mieleen jäänyt kuva ihmisiä syövän noita-akan, Baba Jagan erikoisesta kananjaloilla seisovasta mökistä. "Mökin ympärillä oleva aita oli tehty ihmisen luista ja aidanseipäät oli koristeltu pääkalloilla. Portti oli valmistettu sääriluista, kylkiluu oli salpana ja lukkona terävät hampaat".

photo 6_zps4632465e.jpg

(Kuva kirjasta Tulilintu Igor Jersov ja Ksenia Jersova)

 

Jos venäläinen lastenkirjakuvitus alkoi kiinnostamaan, Tässä englanninkielisessä blogissa on lisää kuvia tämän kirjan englanninkielisestä versiosta, kuvat ovat samoja kuin tässä minunkin Tulilintu-kirjassa. Itse en uskalla noin paljon laittaa kuvia tekijänoikeussyistä, 1-3 kuvaa /kirja on varmaan vielä ihan ok ja luvallinen määrä lainata.