Leo Lionnin (1910-1999) Frederikin satukirja on yksi parhaista satukirjoista! Tykkäsin näistä saduista valtavasti sekä lapsena, että nyt aikuisena :) . Kirjassa on 145 sivua ja runsas upea kuvitus.

photo vanhojakirjoja220_zpsb734fdd6.jpg

Kirjan sadut ovat (sadun nimeä klikkaamalla voit kuunnella sadun englanniksi ja katsoa kuvat):

Frederik: Frederik hiiri ei kerää ruokaa talvivarastoon, vaan muiden hiirten ahertaessa Frederik istuu keräämässä auringonsäteitä, värejä ja sanoja kylmän ja harmaan talven varalle...

photo vanhojakirjoja234_zps9ca86ad6.jpg

(Leo Lionni Frederikin satukirja, 1986)

Kala on aina kala: Tämä on kirjan saduista oma suosikkini! Kala ja sammakko muistuttavat poikasina toisiaan ja ystävystyvät. Sitten sammakolle kasvaa jalat ja se loikkii tutkimaan maailmaa. Palatessaan takaisin sammakko kertoo kalalle kaikesta näkemästään. Sammakon kertoma tieto maailmasta on täysin oikeaa, mutta kalan tulkinta on täysin väärä. Tarina kertoo siitä miten mielikuvituksemme voi johtaa meidät harhaan, jos meillä ei ole asiasta kokemusperäistä tietoa.

Sammakko kertoo linnuista ja kala joka ei ole koskaan nähnyt lintua muodostaa sammakon kertomuksen perusteella linnuista tällaisen mielikuvan:

photo vanhojakirjoja239_zps4127d6e6.jpg

(Leo Lionni Frederikin satukirja, 1986)

 

Tämännäköisiksi kala kuvitteli ihmiset ja lehmän sammakon kertomusten perusteella:

photo vanhojakirjoja240_zps1a4d0354.jpg

(Leo Lionni Frederikin satukirja, 1986)

 

Aleksanteri ja Viljami Vieteri-Hiiri: Aleksanteri Hiiri ja Viljami vieterihiiri ystävystyvät. Aleksanteri on kateellinen kun leluhiiri saa ihmisiltä rakkautta, mutta sitä itseään ihmiset huitovat vain luudalla. Aleksanteri saa tilaisuuden muuttua vieterihiireksi jos vie Taikuri Sisiliskolle purppurakiven. Etsiessään purppurakiveä Aleksanteri löytää Viljamin laatikosta muiden vanhojen poisheitettävien lelujen joukosta. Laatikon vieressä on purppurakivi. Aleksanteri vie kiven sisiliskolle ja pyytääkin tätä muuttamaan Viljamin oikeaksi hiireksi.

Kameleontti etsii väriään: Kameleontti on surullinen koska sillä ei ole omaa väriä niin kuin muilla eläimillä, vaan se vaihtaa väriään aina ympäristönsä mukaan.

Vilaus: Kertomus pikkukaloista, jotka keksivät miten niiden ei tarvitse enää pelätä isoja kaloja.

Maailman suurin talo: Tarina etanasta joka toteutti haaveensa maailman suurimmasta talosta, mutta kuoli nälkään tyhjäksi kalutulle kaalinkerälle, kun ei jaksanut kuljettaa taloaan mukanaan toiselle kaalille.

Karoliina, musikaalinen hiiri: Juustohiiri soittaa hännällään huilumusiikkia Karoliina-hiirelle öisin.

Kanitarhassa: Kanit hyppäävät käärmeystävänsä avoimesta suusta sisään paetessaan kettua.

Tico ja kultaiset siivet: Siivetön lintu saa kultaiset siivet, mutta menettää samalla ystävänsä. Lintu lahjoittaa kaikki kultaiset siipisulkansa köyhille ja saa tilalle tavalliset sulat. Ystävät huolivat sen nyt takaisin joukkoonsa, koska luulevat sen olevan nyt samanlainen kuin muutkin.

Kornelius: Kornelius krokotiili oppii apinalta temppuja joita muut krokotiilit eivät osaa mm. seisomaan päällään ja riippumaan oksasta pyrstönsä varassa. Kun Kornelius ylpeänä esittelee taitojaan muita krokotiilejä ei tunnu kiinnostavan ja ne sanovat vain "entä sitten". "Pettyneenä ja vihaisena Kornelius päätti palata apinan luo. Lähtiessään hän kuitenkin kurkisti vielä kerran taakseen. Ja mitä hän näkikään? Muut krokotiilit olivat täydessä työn touhussa yrittäen epätoivoisesti oppia seisomaan päällään ja riippumaan oksasta pyrstönsä varassa! Kornelius hymyili." (Leo Lionni)

Hiiri Henrikki ja puhuva sieni: Hiiri Henrikki löytää sinisen sienen joka sanoo "quirp" ja väittää muille sen tarkoittavan että hiirestä on tehtävä eläinten kuningas.

Vihreähäntäinen hiiri: Kaupunkilaishiiri kertoo metsähiirille vapusta ja hiiret innostuvat viettämään vappua. Keskiyöllä hiiret pukevat hirviönaamarit ylleen ja unohtavat olevansa kilttejä metsähiiriä...

photo vanhojakirjoja292_zpsf5fe0381.jpg

(Leo Lionni Frederikin satukirja, 1986)

Aakkospuu: Aakkospuussa elävät kirjaimet oppivat muodostamaan itsestään sanoja ja lauseita sana-kärpäsen ja tuhatjalkaisen opastuksella.