Esittelen tällä kertaa suomenruotsalaisen Christina Anderssonin kirjat 120 sivuisen kirjan Tiikeri Luukas (1986), jonka ovat kuvittaneet mustavalkoisin piirroksin Clara ja Bettina Hongell, sekä 32 sivuisen Tiikeri Luukas kuvakirjan, jossa on Bettina Hongellin runsas ja värikäs kuvitus. Kirjan pohjalta on tehty myös 13-osainen pala-animaatio Leikkitiikeri Luukas (Tygtigern Lukas äventyr) vuonna 1985. Tämä oli yksi pelottavimmista saduista lapsena!

Luukas on Maria-tytön pehmolelu tiikeri. Kun Maria saa synttärilahjaksi hienon nuken, tulee Luukas mustasukkaiseksi ja lähtee pois kotoa.

photo tiikeriluukas1986001_zpsa7ce61e0.jpg

(Kuva kirjasta Tiikeri Luukas, 1986, teksti: Christina Andersson, kuvitus:  Clara ja Bettina Hongell, suomennus: Mervi Vyyryläinen-Väänänen)

 

Metsässä Luukas tutustuu vihreään puukeijuun Tinttiin. Pian kuitenkin Sarato niminen jättiläinen sieppaa Luukaksen ja Tintin ja vie heidät ilmalaivalla linnaansa, jonka puutarha on täynnä kultaisia patsaita.

photo 10_zps55e05407.jpg

(Kuva kirjan pohjalta tehdystä animaatiosta Leikkitiikeri Luukas, 1985)

 

Klikkaamalla kuvaa, saat sen suuremmaksi!

photo vanhojakirjoja079_zpse85b8b95.jpg

(Tiikeri Luukas kuvakirja, 1989, teksti: Christina Andersson, kuvitus: Bettina Hongell, suomennos:  Mervi Vyyryläinen-Väänänen)

Sarato lukitsee Luukaksen ja Tintin yhteen linnan huoneista. Huoneessa heitä vartioi pörröinen vanginvartija Korkki.

photo lukas_zps192e81e4.jpg

(Kuva kirjan pohjalta tehdystä animaatiosta Leikkitiikeri Luukas, 1985)

 

Huoneen verhoina on terävähampaisia, kirkuvia lintuperhosia, jotka käyvät Luukaksen kimppuun!

photo tiikeriluukas1986021_zps12f43723.jpg

(Kuva kirjasta Tiikeri Luukas, 1986, kuvitus:  Clara ja Bettina Hongell)

Viimehetkellä Saraton palvelija Henna-lintu saapuu hätiin ja imaisee lintuperhoset imuriinsa.

Klikkaamalla kuvaa, saat sen suuremmaksi!

photo vanhoja kirjoja 080_zpssfixre3m.jpg

(Tiikeri Luukas kuvakirja, 1989, kuvitus: Bettina Hongell)

Henna kertoo että Saraton puutarhassa olevat patsaat ovat aitoja. Ne ovat kaikki Saraton vankeja. Öisin kun vangit nukkuvat, Sarato hiipii heidän huoneisiinsa ja taikoo heiltä muistin ja tahdon pois, jolloin vangit eivät voi enää liikkua, sitten Sarato vie heidät ikiajoiksi puutarhaan patsaiksi.

Luukas nostaa yhden lattialaatan paikoiltaan ja sitten he yhdessä Tintin kanssa pujahtavat laatan alta paljastuneeseen onkaloon.

Pätkä animaatiosta Leikkitiikeri Luukas

Tintti ja Luukas löytävät liinavaatekaapin ja piiloutuvat sinne.

photo 4_zps1db1beb9.jpg

(Kuva kirjan pohjalta tehdystä animaatiosta Leikkitiikeri Luukas, 1985)

Luukas ja Tintti kuulevat kaunista musiikkia ja alkavat tanssimaan musiikin mukana. Heidän varomattomuutensa takia Sarato löytää heidät ja vie takaisin vankihuoneeseen. Sarato uhkaa tehdä  Luukaksesta ja Tintistä patsaita heti aamulla.

Tintti onnistuu kuitenkin vahingossa vapauttamaan Korkin muistin sisältämän pallon pöytälaatikosta, kun pallo lentää Korkin suuhun tämä muistaa olevansa Tintin isä! He päättävät karata yhdessä ja piiloutuvat vartijalinnuilta voimapähkinäpuuhun.

photo kansi_zps293b45af.jpg

Urheasti Luukas, Tintti ja Korkki palaavat kuitenkin henkensä uhalla sisälle linnaan pelastaakseen patsaiksi noidutut keijut. He löytävätkin patsaiden tahdot ja muistit eräästä kaapista ja herättävät niiden avulla patsaat henkiin!

Kaikki päättävät antaa Saratolle anteeksi kaikki pahuudet ja  Sarato paljastaa ettei alunperinkään ollut tarkoituksella ilkeä, hän ei vaan osannut jutella mitään kenenkään kanssa ja muutti siksi kaikki patsaiksi.

Leikkitiikeri Luukas Eläköön kuvat- animaatioblogissa