Tässä 1980-luvun kirjasarjassa seikkailivat suloiset Symppikset Oikkujen maassa. Tarinat olivat mukavia ja opettavaisia ja kirjan kuvitus söpöä. Nämä olivat suosikkikirjojani. Kirjat on kirjoittanut Stephen Cosgrove ja kuvittanut Charles Reasoner.

Jokaisessa kirjassa on Oikkujen maan kartta. Tämä oli tosi kiva :) . Minä tykkäsin lapsena näistä jännittävistä "kartoista". Myös Nalle Puh lehdessä oli muinoin Puolen hehtaarin metsän kartta, joka oli melkeinpä kivointa niissä lehdissä. Ja oli muutamissa muissakin kirjoissa näitä karttoja. Tykkäsin myös itse piirtää vastaavanlaisia "karttoja", joissa oli jännittäviä paikan nimiä ja sitten saatoin suunnistaa kodin lähellä olevassa pikkumetsikössä näiden karttojeni mukaan jolloin kuvittelin sinne noiduttuja puita ja kaikkea jännää.... Oikkujen maan kartasta löytyy mm. Lumolaakso, Velhovirta, Loitsumetsä, Taikatupa, Noita Nummi, Metkumaa, Arvoitusaukio, Usvajoki....

minunlelut1095_zps25d97c49.jpg

(Charles Reasoner)

 

Kikatus

photo minunlelut429_zpsf9aa9329.jpg

Symppikset olivat "söpöjä omalla sympaattisella tavallaan. Mutta se että he olivat söpöjä ei merkinnyt sitä että he olivat myös täydellisiä.... Oli symppiskaksoset Varpu ja Nuppu, jotka olivat hiukan liian pulleita. He eivät olleet täydellisiä, mutta hekin olivat söpöjä omalla tavallaan... Vain yksi Symppis tuntui olevan joka suhteessa täydellinen. Hänen nimensä oli Mansikankukka ja hän oli yhtä lempeä kuin kauniskin" (Stephen Cosgrove: Kikatus).

Tarinassa Metkunoita antaa Mansikankukalle taikapeilin ja Mansikankukka alkaa ihailemaan omaa kauneuttaan ja haukkumaan ystäviään.

photo minunlelut1106_zpsd428904b.jpg

(Kuva kirjasta Kikatus, teksti: Stephen Cosgrove, kuvitus: Charles Reasoner, suomennos: Jukka Torvinen)

Kirjan lopussa on tarinan opetus kerrottu erikseen:

minunlelut1114.jpg

(Kuva kirjasta Kikatus, teksti: Stephen Cosgrove, kuvitus: Charles Reasoner, suomennos: Jukka Torvinen)

 

Kränkkä

photo vanhojakirjoja078_zpsdcc66a3c.jpg

Pienin symppis nimeltä Kuunsäde haluaisi valvoa yhtä pitkään kuin isotkin symppikset, mutta aina iltaisin hänet lähetetään nukkumaan, hän tulee uniseksi ja nukahtaa sikeään uneen. Eräänä iltana Metkunoita antaa Kuunsäteelle taikalampun, jonka avulla Kuunsäde pysyy valveilla.

photo vanhojakirjoja084_zps5e81bc97.jpg

(Kuva kirjasta Kränkkä, 1986, teksti: Stephen Cosgrove, kuvitus: Charles Reasoner, suomennos: Jukka Torvinen)

photo vanhojakirjoja085_zpsdc00de07.jpg

(Kuva kirjasta Kränkkä, 1986, teksti: Stephen Cosgrove, kuvitus: Charles Reasoner, suomennos: Jukka Torvinen)

Koko yön Kuunsäde leikkii lempileluillaan ja on seuraavana päivänä pahalla tuulella, tiuskii ja kiukuttelee. Seuraavankin yön Kuunsäde valvoo ja kahden valvotun yön jälkeen Kuunsäteestä tulee todella kiukkuinen Känkkäränkkä...

 

Kielikello

photo vanhojakirjoja060_zpsfb116052.jpg

"Elämä Symppis-kylässä oli onnellista, eikä kukaan koskaan valittanut. Joskus joku pikku Symppiksistä saattoi lakaista roskat maton alle, mutta ei siitä kukaan välittänyt. Joskus joku saattoi kurkistaa salaa kun leikittiin kuurupiiloa, mutta ei siitäkään kukaan välittänyt." (Stephen Cosgrove).

Kerran Symmppis nimeltä Unikonsiemen saa Metkunoidalta taikahännän, joka tekee hänestä kielikellon. Koko päivän hän etsii asioita, joista voi kannella muille. Hän kertoo koko kylälle mm. miten Timotei oli vahingossa pudottanut kakun maahan

photo vanhojakirjoja068_zpsdcb79073.jpg

(Kuva kirjasta Kielikello, 1986, teksti: Stephen Cosgrove, kuvitus: Charles Reasoner, suomennos: Jukka Torvinen)

ja miten pormestari torkkui työajalla.

photo vanhojakirjoja070_zps396244f8.jpg

(Kuva kirjasta Kielikello, 1986, teksti: Stephen Cosgrove, kuvitus: Charles Reasoner, suomennos: Jukka Torvinen)

 

Annamulle

photo vanhojakirjoja097_zpsfecfbfde.jpg

Metkunoita antaa Timoteille rohmumarjoja, jotka tekevät Timoteistä ahneen rohmuajan joka haluaa kaiken itselleen.

photo vanhojakirjoja106_zpsf8ae9756.jpg

(Kuva kirjasta Annamulle, 1986, teksti: Stephen Cosgrove, kuvitus: Charles Reasoner, suomennos: Jukka Torvinen)

 

Nam ja Maiskis

photo Nam ja Maiskis 001_zps4tjrjgc5.jpg

Symppikset kasvattavat puutarhoissaan kaikenlaisia vihanneksia, marjoja ja hedelmiä, joista he valmistavat ruokansa. Joskus he syövät jälkiruuaksi myös herkkuja, mutta vain silloin tällöin, sillä he tietävät ettei liika makea ole heille hyväksi. Metkunoita antaa symppiskaksosille Varpulle ja Nupulle karkkihampaat (lakritsinauhaan kiinnitetyt sokerilla päällystetyt hampaat) ja kertoo että ne kaulassaan kaksoset voivat syödä makeisia niin paljon kuin tahtovat! Kaksoset eivät enää suostu syömään oikeaa ruokaa ollenkaan, vaan syövät ainoastaan kakkuja, leivoksia, pipareita ja karamelleja.

photo Nam ja Maiskis 012_zpssdukrju0.jpg

(Kuva kirjasta Nam ja Maiskis, 1985, teksti: Stephen Cosgrove, kuvitus: Charles Reasoner, suomennos: Jukka Torvinen)

Äiti ja isä ovat neuvottomia, mutta viisas isoäitisymppis tietää parannuskeinon jolla kaksoset saadaan syömään jälleen terveellisesti....

 

Hölöpölö kirjan haluaisin ostaa, jos jollain on myytävänä Helsinki / Vantaa / Espoo / Kauniainen alueella. Vain hyväkuntoinen kirja käy.

photo houmlloumlpoumllouml1985_zps299d02b3.jpg

Minulla oli myös Symppis-hahmoista tehtyjä ompelukuvia. Tässä kuvassa ovat Varpun ja Nupun isä (oikeasti kokonaan vaaleansininen) ja äiti (oikeastikin keltainen mutta rusetti ja nenä ovat oikeasti sinisiä).

photo 85_zps89d80510.png