2. luokan aapiseni vuonna 1990 oli Hyvä Suomi 2 lukukirja. Kansikuvassa Aapeli ja Nelli-orava.

photo vanhoja kirjoja 001_zps1vz7j74o.jpg

 

Kirjassa seikkailevat:

Sasu niminen poika sekä hänen luokkatoverinsa.

Aapeli tonttu, jolla on taika-avain. Taika-avainta kääntämällä Aapeli vie Sasun luokan matkalle dinosaurusten aikaan!

Lalli-peikko, joka ei osaa käyttää veistä ja haarukkaa vaan syö sormin lihapullia koulun ruokalassa.

 

Erityisesti kirjasta ovat jääneet mieleen seuraavat sadut:

Annikki Setälän Jättiläisukko ja Jättiläiseukko ja heidän poikansa oli mielestäni paras satu Hyvä Suomi 2 lukukirjassa. Voit lukea sen tästä kokonaan:

photo vanhoja kirjoja 045_zpseonc99os.jpg

(Linna, Mäkipää, Olin, Vuorensola, Arjatsalo: Hyvä Suomi 2 lukukirja)

 

photo vanhoja kirjoja 046_zpsezvfdrvf.jpg

(Linna, Mäkipää, Olin, Vuorensola, Arjatsalo: Hyvä Suomi 2 lukukirja)

 

Marjatta Kurenniemen Aurinkosadussa lapsi pudottaa appelsiinin järveen ja kalat luulevat sitä auringoksi.

Annami Poivaaran ja Kirsti Kivisen sadussa Vauvojen vallankumous vauvat kyllästyvät aikuisten määräilyyn.

Christopher Heinin sadussa Vuorokaudessa maailman ympäri kiinnitetään nojatuoleihin ilmapalloja ja noustaan maanpinnan yläpuolelle katsomaan maapallon pyörimistä itsensä ympäri ja kierretään siten vuorokaudessa maapallon ympäri.

Intialaisessa kansansadussa Elefantti sokeat miehet tunnustelevat elefanttia eri kohdista ja heille tulee riitaa siitä millainen elefantti on. Esim. kärsää tunnustellut väittää elefantin olevan kuin käärme, syöksyhampaaseen koskenut väittää elefantin olevan kuin keihäs jne.

Vietnamilaisessa kansansadussa Kivinen kani Jade-kani ei suostu peseytymään ja siitä tulee niin likainen ettei se jaksa enää liikkua ja muuttuu kiveksi.

Arnold Lobelin sadussa Kana ja omenapuu susi yrittää houkutella kanan ansaan naamioitumalla omenapuuksi, mutta kana onkin ovelampi ja kertoo omenapuiden pudottavan lehtensä syksyllä, jolloin susi paljastaa itsensä.

J. C. Harrisin Jänis Vemmelsääri ja Kettu Repolainen sadussa Kettu Repolainen esittää kuollutta, jotta Jänis Vemmelsääri uskaltaisi tulla sen lähelle ja se voisi syödä Jänis Vemmelsäären. Jänis Vemmelsääri mietiskelee ääneen että kun kuolleita puhutellaan ne nostavat aina takajalkansa ja huutavat Vahoo! Kettu Repolainen kuulee tämän, nostaa takajalkansa ja huutaa Vahoo! Ja siitä Jänis Vemmelsääri tietää ettei Kettu Repolainen ole oikeasti kuollut.

Mistä housut? - näytelmässä joulumuori polttaa silitysraudalla reiän joulupukin ainoisiin housuihin. Pitääkö joulupukin nyt jakaa lahjat joulumuorin hame päällä?

 

Kirjassa on myös katkelmia mm. Kirkegaardin Kumi-Tarzanista, Elina Karjalaisen Uppo-Nallesta, Astrid Lindgrenin Katto-Kassisesta, Hannu Mäkelän Herra Huusta, Eduard Uspenskin Krokotiili Genasta ja Raija Orasen Möttösestä ja kirjoituskone Vehtaajasta.

 

Myös monet kirjan lorut ovat jääneet mieleen:

Metsän vuosi -loru meidän piti opetella ulkoa ja muistan siitä muutamat kuukaudet vieläkin:"...Pajunkissan hento pää iloisena pilkistää. Kevätsade ropsahdellen kutittelee nenää nallen. Vesi puroon huuhtoutuu, nyt on metsän huhtikuu... Lammen luona majavan lapsikatras villi, heiluu viikset hännän lapa, uiminen on hauska tapa. Kukkii nurmi, kukkii puu, nyt on metsän kesäkuu... Pakkaspojat rakentavat lammikoille siltojaan. Huurukeijut levittelee harsojansa yli maan. Näyttäydy ei kukaan muu, nyt on metsän marraskuu..." 

photo vanhoja kirjoja 042_zpso7j1rwvh.jpg

(Linna, Mäkipää, Olin, Vuorensola, Arjatsalo: Hyvä Suomi 2 lukukirja)

 

Kirsi Kunnas: Tunnetko?

photo vanhoja kirjoja 010_zps3kxht03c.jpg

(Linna, Mäkipää, Olin, Vuorensola, Arjatsalo: Hyvä Suomi 2 lukukirja)

 

Kaisa Kantola: Huhu "Huhunpoika Huppeli suusta suuhun hyppeli..."

Halaus: "Ei saa toiset nauraa, kun hyppää ystävän kaulaan..."