Käytöskukka

Käytöskukka on Heikki Partasen 1960-luvulla luoma pala-animaatio. Sitä esitettiin Pikku Kakkosessa ainakin 1980-luvulla. Sarja opettaa lapsille käytöstapoja hauskalla tavalla. Käytöskukassa suosikkihahmoni oli ehdottomasti ilkeä Suursyömäri =) . Mikään tarina ei ole jäänyt mieleen, mutta hamoista muistin Suursyömärin lisäksi Hinku ja Vinku possut sekä Vesihiiden. Nettikeskusteluja kun luin niin yllättävän moni kertoo lapsena pelänneensä Suursyömäriä. Minusta se ei ollut kyllä yhtään pelottava ja mielestäni näitä voi turvallisesti näyttää ihan pienillekin lapsille :) . Minulla ei itsellä ole lapsia niin olisi mukava kuulla mitä mieltä nykyajan lapset on tällaisista vanhanaikaisista pala-animaatioista. Tykkäävätkö? Ja minkä ikäiset? Onko aika ajanut jo näiden ohi?

Lapsena minusta oli kiva kun nämä hahmot oli niin yksinkertaisia niin leikeltiin paperista Suursyömäri, Hinku, Vinku, puita, kukkia yms. ja leikittiin niillä hahmoilla. Oli tosi kiva leikki. :)

 

Tästä voit katsoa sarjan kaikki jaksot:

Ylpeys

Riikinkukko pöyhkeilee kauniilla pyrstöllään, mutta menettää lopulta kaikki pyrstösulkansa.

Tässä Suursyömäri varastaa yhden Riikinkukon pystösylista, sillä tuollaisen pyrstön kanssa on vaikea piiloutua. Kuvassa myös piikkiporsaan poikanen Vinku, joka puolusti Riikinkukkoa, vaikka Riikinkukko oli kohdellut sitäkin huonosti.

photo 23_zpse3510b0a.png

(Kuva Heikki Partanen)

 

Hinku kotiporsaan poikanen ja Vinku piikkiporsaan poikanen antavat Riikinkukolle kukan pyrstön korvikkeeksi

photo 22_zps6224b666.png

(Kuva Heikki Partanen)

 

Rohkeus

Hinku ja Vinku kisaavat kumpi on rohkeampi. Hinku kiipeää puuhun ja esittää "vaarallista oksaurheilua". "Pöllö otti nokkiinsa nähdessään porsaan puussa" ja yritti pudottaa porsaan alhaalla odottavan suursyömärin suuhun.

photo 21_zps8640f3bd.png

(Kuva Heikki Partanen)

 

Huomaavaisuus

Vesihiisi on yksinäinen kotisaarellaan ja lähtee etsimään seuraa, mutta kaikki pakenevat häntä ja Suursyömärin kanssa heillä tulee tappelu. Pöllökin asettuu Suursyömärin puolelle.

photo 20_zpsee45f2ca.png

(Kuva Heikki Partanen)

 

 Ja Vesihiisi on hyvin surullinen. Silloin huomaavaiset porsaat antavat hänelle kukan, mikä tekee Vesihiisen onnelliseksi. Hän palaa takaisin kotisaarelleen jossa on Vesihiisityttö nukkumassa. Hän antaa toiselle Vesihiidelle kukan, "Kun on huomaavainen saa ystävän".

photo 19_zpse831ef6c.png

(Kuva Heikki Partanen)

 

Ahneus

Suursyömäri yrittää syödä jättiomenan

photo 18_zpsa501c0b7.png

(Kuva Heikki Partanen)

 

Laiskuus

Laiska Lötkö varastaa mehiläisten hunajan jolloin mehiläiset tekevät pistinhyökkäyksen hänen kimppuunsa. Lopulta Lötkö lupaa muuttaa laiskat tapansa kunhan ensin saa viilennettyä kuuman takapuolensa vedessä kellumalla,

 

Kateus

Kaupunkilaisporsas saapuu autollaan tervehtimään Hinkua ja Vinkua. Pöllö muuttuu kateudesta vihreäksi nähdessään auton ja lähtee ilman lupaa ajelemaan sillä. Auto menee rikki ja Pöllö joutuu työntämään sen huoltoasemalle.

 

Sinisilmäisyys

Pöllö huijasi sinisilmäistä lammasta esittämällä tämän ystävää ja viemällä lampaalta villat yltä.

Sinisilmäiselle lampaalle jäi vain villahousut.

photo 15_zpse5635c48.png

(Kuva Heikki Partanen)

 

Turhamaisuus

Murjotus

Hinku ja Vinku tappelevat

photo 14_zps624f8926.png

(Kuva Heikki Partanen)

ja alkavat murjottaa toisilleen. Vesihiisi tulee etsimään rantaseuraa ja hänen uikkareistaan katkeaa kuminauha ja ne valahtavat nilkkoihin. Hinku ja Vinku nauravat ja Vesihiisi alkaa itsekin nauraa. "Nauru pelastaa nolon tilanteen".

 

Kiire

Hinku ja Vinku menevät kaupunkiin. Kaupunkilaisporsailla on kova kiire töihin. Hinkukin joutuu kaupunkilaisporsaiden jaloissa ruuhkabussiin. Vinku juoksee bussin perässä päin punaisia. Poliisi porsas komentaa Vinkua ja Vinku pistää poliisipossua piikillään. Kun poliisiporsas ei enää ole ohjaamassa liikennettä se sekoaa täysin ja tulee kolareita.

photo 12_zps23dfdddb.png

(Kuva Heikki Partanen)

 

Apua

Vinku hyppää yllytettynä veteen vaikkei osaa uida...

 

Ystävyys

Suursyömäri on pahalla päällä...

 

Persoonallisuus