Kerstin Thorvallin kirja Hyvänyön satuja

photo vanhojakirjoja110_zpsa923315f.jpg

kertoo Antti nimisen melkein 4-vuotiaan pojan arjesta. Antti asuu äidin, isän ja isoveljen (Seppo 8v) kanssa. Antti ei ole sellainen kiiltokuvapoika kuin useissa lastenkirjoissa hyvät lapset ovat, vaan ihan tavallinen pikkupoika, joka kiukustuu yhtä helposti kuin 3-vuotiaat lapset normaalistikin, saa itkupotku raivareita, ei mene aina kiltisti nukkumaan jne. Vaikka Antti välillä kiukuttelee, potkii, tönii ja aiheuttaa vahinkoa ajattelemattomuuttaan (esim. juoksemalla kaupassa ostoskärryt autonaan), vanhemmat rakastavat häntä ja heillä on hyvin lämmin suhde.

Kirjan 70-lukulaisuus näkyy siinä että 3-vuotiaan saattoi jättää yksin kotiin kun äiti lähti kampaajalle (isä oli töissä ja isoveli koulussa) ja toisaalta se samainen itsenäinen 3-vuotias saattoi juoda iltavellinsä tuttipullosta äidin sylissä ja olla hetken taas kuin pieni vauva.

photo vanhojakirjoja119_zps45d3c920.jpg

(Hyvänyön satuja, 1985, Teksti: Kerstin Thorvall, Suomennos: Marjatta Kurenniemi, Kuvitus: Ilon Wikland)

Antilla on paljon kavereita, joiden kanssa hän osaa leikkiä.Antin paras kaveri on Anu. Kuvassa on myös Antin kaveri Segio, joka on ulkomaalainen, eikä osaa puhua suomea.

photo vanhojakirjoja155_zps52029a9a.jpg

(Hyvänyön satuja, 1985, kuvitus: Ilon Wikland)

Aina välillä syntyy kuitenkin riitoja ja silloin Antti voi tönäistä kaverinsa nurin tai potkaista juuri yhdessä tehdyn palapelin hajalle, sillä Antti on vielä niin pieni ettei osaa ratkaista riitatilanteita puhumalla. Siihen että Antti suuttuu ei tarvita aikuisen näkökulmasta katsottuna paljoakaan, mutta pienelle lapselle ne ovat suuria asioita.

Erilaisten kavereiden välisten riitatilanteiden lisäksi kirjan tarinoiden aiheita ovat mm. yökastelu, painajaisunet, vesirokko, tapaturma (lääkäri joutui ompelemaan käteen tulleen haavan), kaupassa ja neuvolassa käynti yms. Nämä tarinat ovat hyödyllistä luettavaa kaikille pienille lapsille ja opettavat erityisen hienosti empatiakykyä ja riitatilanteiden käsittelyä! Huippuhyvä kirja, 10+ :).

Ilon Wiklandin kuvituksille ominaista on hassut mahdottomat perspektiivit kuten tällaiset vinot talot.

photo vanhojakirjoja111_zpsbe3fe7fc.jpg

(Hyvänyön satuja, 1985, kuvitus: Ilon Wikland)

Kirjassa on 93 sivua. Minulla on kirjan 3. laajennettu painos vuodelta 1985. Kirja on ilmestynyt ensimmäisen kerran vuonna 1975 84 sivuisena.

Kirjaa on käsitelty myös Harakanhattu-blogissa ja Lastenkirjahylly-blogissa.

Lainaus Lastenkirjahylly-blogista "Thorvall onnistuu käsittämättömän hienoin vivahtein kuvaamaan uhmaikäisen lapsen ajatusmaailmaa ja mielenliikkeitä. " Juuri näin!