Aiemmin olen kirjoittanut pitkän artikkelin Fragglit animaatiosta. Fragglien seikkailuista julkaistiin vuonna 1984 myös ainakin 7 kirjaa ja niistä kerron tänään.

 

12-sivuisia kuvakirjoja, joissa joka sivulla koko sivun kokoinen valokuva ja lyhyt teksti. Kuvitukseltaan kirjat ovat kauniita ja laadukkaita.

Prinssi Gorgi Junior

photo vanhojakirjojajapirkkoja107_zpsa307b562.jpg

Juoni: Kuvaus maailmankaikkeuden hallitsijaperheen elämästä.

photo vanhojakirjojajapirkkoja118_zps232fcf24.jpg

(Jim Henson: Prinssi Gorgi Junior, 1984)

 

Red Fragglin syntymäpäivät

photo vanhojakirjojajapirkkoja095_zps9def1817.jpg

Juoni: Moki järjestää Redille ikimuistoisen syntymäpäiväjuhlan.

photo vanhojakirjojajapirkkoja104_zpsee822b67.jpg

(Jim Henson: Red Fragglin syntymäpäivät, 1984)

 

 

Fragglien juhlat

photo vanhojakirjojajapirkkoja082_zps28c741ff.jpg

Juoni: Juhlia varten fragglit hakevat lempiherkkujaan retiisejä Gorgien puutarhasta.

photo vanhojakirjojajapirkkoja091_zps1f7d537e.jpg

(Jim Henson: Fragglien juhlat, 1984)

 

Fragglit ja Duuserit

photo vanhojakirjojajapirkkoja120_zps0c6b5551.jpg

Juoni: Kuvaus ahkerien rakentajien duusereiden työpäivästä.

photo vanhojakirjojajapirkkoja123_zpscc70f51a.jpg

(Jim Henson: Fragglit ja Duuserit, 1984)

 

 

44-sivuisia kuvakirjoja, joissa paljon tekstiä sekä värikäs piirroskuvitus.

 

Nimeni on Buuber Fraggli

photo vanhojakirjojajapirkkoja130_zps7dc5092a.jpg

Juoni: Buuber on fraggleista pelokkain (pelkää monia asioita mm. bakteereja ja maailmanloppua) ja synkkämielisin. Eräänä päivänä Buuber kuulee kun Moki, Red ja Vempi keskustelevat hänestä ja päättelee etteivät he pidä hänestä sillä he kuvailevat Buuberia erilaiseksi, hankalaksi ja masentavaksi. Buuber päättää tehdä täydellisen persoonallisuuden muutoksen jotta muut tykkäisivät hänestä. Hän päättää että hänestä tulee yhtä rohkea kuin Gobo, yhtä myöntyväinen kuin Vempi ja yhtä taiteellinen kuin Moki.

photo vanhojakirjojajapirkkoja147_zps218ea825.jpg

(Nimeni on Buuber Fraggli, 1984, Teksti: Michaela Muntean, Kuvitus: Lisa McCue, Suomennos: Tiina Siltanen)

Täydellinen persoonallisuuden muutos ei luonnollisestikaan onnistu. Moki hoksaa Buuberin ongelman ja neuvoo muita fraggleja etteivät he voi käskeä Buuberia piristymään, vaan heidän on osoitettava Buuberille että he välittävät Buuberista juuri sellaisena kuin hän on. Vuorotellen fragglit kertovat Buuberille tarinoita siitä miksi on hyvä että Buuber on juuri sellainen kuin on eikä samanlainen kuin muut fragglit. Vempi kertoo Buuberille seuraavan tarinan:

"Toisinaan en pysty päättämään käännynkö oikealle vai vasemmalle vai jatkanko suoraan, joten seuraan yleensä edelläni kulkevaa fragglia. Ja olen hurjan iloinen siitä, että sänkyni on seinän vieressä, koska aamuisin olisi valtavan vaikeaa päättää kummalle puolelle nousisin. Yksi päivä oli erityisen hankala. Seisoin tuntikausia kahden tunnelin risteyskohdassa ja yritin päättää kumpaan suuntaan lähtisin. Onneksi Buuber tuli paikalle. Kysyin kumpaan suuntaan kannattaisi mennä. Arvatkaapa mitä hän sanoi. Mitä? kysyi Moki. Hän sanoi, että kumpikin suunta on yhtä huono. Hän sanoi, että kannattaisi lähteä syömään, etten jäisi siihen seisomaan ja nääntyisi nälkään. Äkkiä Vempi käsitti... Buuber, pelastit henkeni!"  (Nimeni on Buuber Fraggli, 1984, Teksti: Michaela Muntean, Suomennos: Tiina Siltanen)

Nimeni on Buuber Fraggli on mielestäni paras fraggleista kirjoitettu kirja!

 

Suuret retiisijuhlat

photo vanhojakirjojajapirkkoja217_zps2bd3387c.jpg

Juoni: Moki kirjoittaa runon retiiseistä "puutarhan valtiaista" fragglien juhliin. Runo joutuu kuitenkin Gorgien käsiin. Gorgit luulevat että "puutarhan valtijailla" tarkotetaan Gorgeja ja että runo on lahja uskolliselta alamaiselta. Gorgit vangitsevat Mokin ja pakottavat tämän hovirunoilijakseen...

photo Nimetoumln_zps5a306020.jpg

(Suuret retiisijuhlat, 1984, kirjoittanut: Sheilah B. Bruce, kuvittanut: Lawrence DiFiori, suomentanut: Tiina Siltanen)

 

Red ja kurpitsat

photo vanhojakirjojajapirkkoja166_zpsc5e46e58.jpg

Vuonna 1984 julkaistun kirjan Red ja kurpitsat on kirjoittanut Jocelyn Stevenson, kuvittanut Kelly Oechsli ja suomentanut Tiina Siltanen.

Juoni: Fragglit syövät retiisejä, joita he joutuvat hakemaan vaarallisten Gorgien puutarhasta. Kerran Red löytää puutarhasta kurpitsansiemenen ja keksii että jos fragglit alkaisivat itse kasvattamaan ruokaansa he eivät enää koskaan joutuisi vaarantamaan henkeään Gorgien puutarhassa. Red kylvää kurpitsansiemenen muilta fraggleilta salaa yhteen fraggliluolaston luolista. Kun kurpitsa on kasvanut isoksi, Red paljastaa sen muille ja kaikki fragglit ihastuvat kurpitsaherkkuun. Fragglit sylkevät kurpitsansiemeniä suustaan jokapuolelle fraggliluolastoa ja pian luolasto täyttyy kurpitsoista, jotka alkavat hyökkäillä fragglien kimppuun. Muut fragglit pakenevat ja Red jää yksin kurpitsoiden saartamaksi.... Lopulta paljastuu että kyseessä olikin vain kamala painajaisuni, josta Red ei meinannut millään herätä. Unesta herättyään Red sääntää viipymättä viemään kylvämänsä siemenen takaisin Gorgien puutarhaan ennen kuin siitä kasvaa kurpitsa ja painajainen kävisi toteen.