Sergei Mihalkovin kirja Uniseikkailu oli yksi monista lempikirjoistani ja Alexander Koshkinin unikuvat ovat todella upeita! Nyt kun luin kirjan uudelleen aikuisena, niin tykkäsin valtavasti vieläkin! :)

Kansikuvassa ovat Lepakkokuningas, Parlipan, Anna sylissään Pähkinänsärkijä ja Nicolas:

photo vanhojakirjoja004_zps4a752f3e.jpg

Anna on tyttö, jota ei illalla tarvitse houkutella nukkumaan niin kuin muita lapsia. Se johtuu siitä että Anna näkee niin ihmeellisiä unia. Tässä 60 sivuisessa kuvakirjassa kerrotaan yksi Annan näkemä jännittävä uni, joka jatkuu monena yönä.

Annan unen alku:

Anna saa valita lelupajasta ilmaiseksi minkä tahansa nuken, ja hän valitsee loitsitun puisen pähkinänsärkijän, joka Annan avulla muuttuu takaisin Giocondan upseeri Miloksi. Anna ja Milo lähtevät yhdessä pelastamaan Milon tyttöystävää Parlipaa Giocondan kuningaskunnasta.

Giocondan kuningaskuntaan päästäkseen heidän on kuljettava Lumen kuningaskunnan ja Makeisten kuningaskunnan läpi. Makeisten kuningaskunnassa he tapaavat kuningatar Herkkusuu toisen, joka asuu täytekakkulinnassa. Linnan lattiat on tehty vohvelista ja seinät vaaleanpunaisesta marenkista, tuolit piparkakuista jne. Linnan puutarhassa kasvaa mm. suklaapuita ja toffeekukkia.

Tässä kuvassa Milo ja Anna soutavat hunajajokea pitkin Makeisten kuningaskuntaan:

photo vanhojakirjoja030_zpsd3b04bab.jpg

(Kuva Sergei Mihalkovin kirjasta Uniseikkailu, 1989, kuvittanut Alexander Koshkinin)

Giocondan kuningaskuntaa hallitsi ennen hyvä kuningas Nicolas ja kuningatar Herkkusuu toinen, mutta sitten Lepakkokuningas joukkoineen valloitti maan ja muutti kuninkaan pahaksi velhoksi, joka unohti rakkaansa ja halusi naimisiin Milon tyttöystävän Parlipan kanssa. Parlipa ei suostunut kosintaan, joten Nicolas telkesi hänet linnan torniin ja muutti hänen jalkansa puisiksi tekojaloiksi joilla ei voinut kävellä! Nicolaksen vanhan äidin yrittäessä puhua pojalleen järkeä, Nicolas muutti äitinsä perhoseksi, joka paloi kuoliaaksi kynttilän liekissä... En paljasta miten uni jatkuu!

Lopussa kuitenkin Anna herää ja kertoo unestaan äidilleen, joka huolestuu ja kysyy asiasta lääkäriltä. "Teidän tyttärenne on aivan terve! lastenlääkäri sanoi. Tuollaisia merkillisiä tarinoita, unijatkokertomuksia, näkevät ne lapset, jotka lukevat mielellään satuja ja käyvät aikaisin nukkumaan".

Kirjan ensimmäinen aukeama on myös upea. Siinä on kuvattuna mm. Lumen kuningaskunnan jääpuikko palvelijat jotka luistelevat pitkin jäälinnaa hoitamassa Lumikuninkaan antamia tehtäviä, jäinen taikasormus, kynttilät joiden liekkeihin Nicolas tappoi perhoseksi muuttamansa äidin, täytetty kurki jolla Milo ja Anna lensivät...

photo vanhojakirjoja005_zps575b72a0.jpg

(Kuva Sergei Mihalkovin kirjasta Uniseikkailu, 1989, kuvittanut Alexander Koshkinin)