Yllätysmatkat (1989) on samaa sarjaa aiemmin esitellyn Kummitusmatkat -kirjan kanssa. Nämä kirjat olivat suosikkejani ala-asteikäisenä. Kuten Kummitusmatkat-kirjassakin myös Yllätysmatkat kirjassa pitää joka aukeamalla ratkoa ongelmia jotta pääsisi seikkailussa eteenpäin. Tällaisia kirjoja kutsutaan ratkaisukirjoiksi. Nykyisin tällaisia nuorten kirjoja ei enää taideta tehdä.

photo vanhojakirjoja299_zps648cbdf0.jpg

 

Myös tässä kirjassa on kolme tarinaa: Dinosaurusten jäljillä, Bussilla halki avaruuden ja Aikajunalla antiikin roomaan.

Tarinan Aikajunalla antiikin Roomaan on kirjoittanut Gaby Waters ja kuvittanut Brenda Haw. Suvi ja Sakke ovat menossa junalla setänsä luo Hiirimäkeen. Junan ajettua ulos tunnelista he huomaavat matkanneensa ajassa taaksepäin, antiikin Roomaan. Keisari on joutunut vangiksi ja hänen on määrä otella gladiaattorimestaria vastaan Colosseumissa. Keisarin tilalla on valekeisari, joka aikoo palatsissa järjestämillään illallisilla myrkyttää kaikki vieraat kuoliaaksi. Erilaisia tehtäviä ratkomalla pitää selvittää mm. keisarin vankityrmän sijainti, pelastaa hänet, löytää reitti palatsiin vartijoiden huomaamatta ja estää valekeisarin suunnitelman toteutuminen! Tämä oli suosikkitarinani tästä kirjasta.

photo vanhojakirjoja357_zpsabe6eab2.jpg

(Teksti Gaby Waters, Kuvitus Brenda Haw)

Tässä tehtävässä siis roomalaiset numerot vastaavat aakkosia järjestyksessä esim. I = A, II= B jne.

 

Tarinan Bussilla halki avaruuden on kirjoittanut Martin Oliver ja kuvittanut Brenda Haw ja Martin Newton. Timo ja Kati päättävät mennä bussilla elokuviin. Bussin sisällä he huomaavat muissa matkustajissa kaikkea omituista... Bussi lähtee liikkeelle mutta se kohoaakin ilmaan ja avaruuteen. Seuraava pysäkki on avaruuskaupunki Nova. Avaruusolennot sieppaavat Timon. Kati ja hänen uudet avaruusolentoystävänsä lähtevät bussilla ajamaan sieppaajien alusta takaa. Sieppaajien löytämiseksi pitää lukijan mm. ratkoa salakirjoituksia ja seurata savuvana sokkeloa... Meteoriitti törmää bussiin ja lukija joutuu auttamaan rikki menneen moottorin korjauksessa etsimällä rikkoutuneille osille ehjät varaosat. He saavat selville Timon olevan Robotica-planeetalla ja lentävät sinne heti saatuaan bussin korjattua. Robotica-planeetalla on löydettävä turvallinen reitti Timon luokse tukikohdan sokkeloissa, jossa vaarana ovat vartiorobotit, näköaistimet, tuntoaistimet ja ääniaistimet. Lopulta he löytävät Timon pelaamassa tietokonepeliä ja jos hän häviää, robotit tuhoavat heidät. Lukija pääsee myös yrittämään ratkaista tietokonepelin.

photo vanhojakirjoja344_zpsd5034612.jpg

(Teksti Martin Oliver, Kuvitus Brenda Haw ja Martin Newton)

 

Tarinan Dinosaurusten jäljillä on kirjoittanut Karen Dolby ja kuvittanut Brenda Haw. Tämä tarina on kirjassa ensimmäisenä, mutta koska tykkäsin tästä vähiten, on se tässä esittelyssä viimeisenä. Jonnan, Sakun ja Rikun kodin läheltä on löytynyt dinosauruksen luuranko. Lapset siirtyvät vahingossa ilkeän professori Lahopään aikaovella ajassa taaksepäin dinosaurusten aikaan ja seikkailu alkaa. Tehtävänä on esim. löytää turvallinen reitti alas korkean kallion huipulta, jonne lokkilisko lapset oli lennättänyt. Reitin varrella on monia vaaroja mm. käärneitä, sortumavaaroja, piikkipensaita, polttavan kuuma laavavirta yms. Huom. Kuvaan piirretty reitti on väärin.

vanhojakirjoja314_zpsf72d6116.jpg

(Teksti  Karen Dolby, Kuvitus Brenda Haw)

Keksitkö aikaovien sijainnin, jotta sinä, Jonna, Saku ja Riku pääsette takaisin nykyaikaan?