Musa ja Muru kirjat kertovat 4000 vuotta sitten eläneestä Murikoiden perheestä, johon kuuluivat isä Luukas, äiti Luu-Luu, lapset Musa ja Muru, Luupää hevonen, Nuija alkukoira ja Muurikki lehmä.

Musa ja Muru kirjoja on julkaistu suomeksi 3 kpl ja yhteensä niissä on 69 sivua.

Musa ja Muru Egyptissä (1971). Murulla on kainalossaan hänen rakkain (ja ainoa) lelunsa puunukke ja Musalla kädessään kivikirves.

photo 1179_E1_zpsrxettfbd.jpg

Rikas egyptiläinen kauppias miehistöineen on saapunut laivallaan kivikauden kylään. He luulevat Musaa ja Murua apinoiksi, pistävät lapset häkkiin ja lähtevät kohti Egyptiä.

photo vanhoja kirjoja 1008_zpslni0d5c6.jpg

(Bertil Almqvist: Musa ja Muru Egyptissä, 1971, suomennos: Marikki Makkonen)

Pian väärinkäsitys selviää ja 3 kuukauden laivamatkan jälkeen Musa ja Muru pääsevät ihmettelemään Egyptin hienouksia. Egyptissä eletään jo pronssikautta ja kaikki on hämmästyttävää ja uutta kivikaudelta saapuville Musalle ja Murulle...

photo vanhoja kirjoja 1012_zpsmgjabmqz.jpg

(Bertil Almqvist: Musa ja Muru Egyptissä, 1971, suomennos: Marikki Makkonen)

 

Musa ja Muru Amerikassa (1971)

photo 1179_amerikassa_2014917145546_zpswrolaibt.jpg

Murikoiden perhe rakentaa lautan. Norjan rannikolla Golf-virta tempaisee lautan mukaansa ja kuljettaa perheen Amerikkaan, jossa perhe pääsee tutustumaan intiaanien elämäntapaan...

Tätäkin kirjaa on syytetty rasismista:

photo vanhoja kirjoja 997_zpsnyx4ogfq.jpg

(Bertil Almqvist: Musa ja Muru Amerikassa, 1971, suomennos: Marikki Makkonen)

Punanahat tekivät Muurikoiden perheen isästä kunniapäällikön (varsinaisen päällikön oli biisoni vastikään puskenut hengiltä).

 

Musa ja Muru Englannissa (1971)

photo vanhoja kirjoja 974_zps42q7j42v.jpg

Pihvinpurijaheimo ryöstää Luupään, Muurikin, Musan ja Murun.  Salapoliisi Serlokki Hölmes ja apulaisensa Vatsonen auttavat Musan ja Murun vanhempia löytämään lapsensa takaisin. Ehtivätkö he ajoissa ennen kuin pihvinpurijaheimo on tehnyt Luupäästä ja Muurikista pihvejä?

Koiraihmisenä täytyy mainita että kirjassa seikkailee vanhaenglanninlammaskoira nimeltä Töpöhäntä.  Kirjassa järjestetään myös lammaskoirien juoksukilpailut, joissa nopeajalkainen poika juoksee lampaannahka kädessään lammaskoirien edellä.